Letní dovolená letos bez omezení, ceny ale poletí nahoru

Turisté s optimismem vyhlížejí letní dovolenou, která po dvou letech nebude ovlivněná koronavirovými omezeními. Na druhou stranu ale kolísající kurzy eura a dolaru mohou výsledné ceny pobytů ovlivnit. Nejvýhodnější se proto jeví zajistit si letní dovolenou s dostatečným předstihem a dobrým pojištěním rizik.

Cestovní kanceláře a cestovní portály začínají útočit na české zákazníky s nepřeberným množstvím pobytových a poznávacích zájezdů na letošní letní sezonu. Po dvou posledních sezonách, kdy nebylo jasné, za jakých podmínek se do kterých zemí bude dát cestovat, vypadá letošní léto velmi slibně. Prakticky do žádných evropských zemí nebude potřeba covid pas.  Z nabídek cestovních kanceláří, agentur a prodejců letenek ale zmizely destinace na Ukrajině a v Rusku.

Covid pomohl nastavit nová pravidla

Cestování v čase koronavirových omezení pomohlo nastavit nová pravidla pro cestovní kanceláře, dopravce i hoteliéry a restauratéry. Češi cestující do zahraničí začali hledat kvalitnější hotely s lepšími službami a zároveň vyžadují přísnější hygienická opatření, která sami dodržují. Standardem je v hotelech i restauracích častější dezinfekce prostor a veškerá manipulace s jídlem se odehrává v rukavicích. Opatření, která byla zavedena v rámci koronavirových opatření, se stala samozřejmostí. Podobně je to i se stornopoplatky, kdy řada cestovních kanceláří a hotelů k potvrzení rezervace vyžaduje jen nízkou zálohu. I tak Češi v průměru utratí za letní dovolenou zhruba patnáct tisíc korun za osobu.

Nejčastějším cílem je pro našince stále moře v Chorvatsku a Řecku

Chorvatsko je už desetiletí pro Čechy stálicí v nabídkách cestovních kanceláří i cílem individuálních dovolených. Během léta se k Jadranu přesune každoročně zhruba 800 tisíc obyvatel České republiky především kvůli dobré dojezdnosti autem, autobusem i vlakem, ale i kvůli příznivým cenám a pohostinnosti místních. Další nejčastější destinací Čechů je Řecko, Turecko a Bulharsko, kam se letecky dopraví nejen z Prahy, ale i z dalších českých letišť. V nabídkách cestovních kanceláří se začínají stále častěji objevovat dosud neobjevené kouty Evropy, jako je Albánie, Černá Hora nebo sever Polska. Tato nově objevená místa lákají cestovatele nedotčenou přírodou, čistým mořem, kulturními památkami a nízkou cenou.

Vybrat pobyt co nejdříve, nebo počkat na poslední chvíli? 

Cestovní kanceláře začaly nabízet první letní zájezdy už na konci února a za ceny, které nastavily podle tehdejších kalkulací. V souvislosti se současnou světovou politikou, cenami paliv a inflací je však jisté, že ceny do léta porostou i navzdory posilující koruně. Cestovní kanceláře přitom i dovolené zakoupené na tzv. first minute nabízejí levněji než před sezonou, a navíc mají klienti možnost vybrat si z více alternativ. Pokud máte vybraný vhodný termín a místo, kam se chcete v létě podívat, je nejvyšší čas začít plánovat cestu. V minulosti oblíbené last minuty už totiž nebývají tak cenově výhodné, a navíc v nabídkách cestovek zůstávají jen lokace, které tolik netáhnou.

Svěřit se profesionálům je pohodlnější než vyrazit na vlastní pěst

Dovolená s cestovní kanceláří a průvodcem byla ještě před pár lety naprostou samozřejmostí. S dnešními možnostmi internetu ale stále častěji lidé vybírají formy své dovolené na vlastní pěst. Oba způsoby zařizování dovolené mají své kouzlo. Někomu vyhovuje mít vše zařízeno na klíč včetně transferů z letiště, fakultativních výletů s pevně danou cenou a bez stresu. Kdo má v sobě dobrodruha, hledá vlastní cesty – buď s cílem ušetřit, nebo si naplánovat program podle svých zájmů. Vyžaduje to ale více času na přípravu, a pokud by se na cestách něco nepovedlo, tak i dostatečnou odolnost proti stresu a v zahraničí i potřebnou znalost cizího jazyka.