Letní vlna covidu-19 je tu, na podzim bude spuštěna možnost očkování 4. dávkou vakcíny

ČESKO – Ačkoliv v posledních měsících se (i vzhledem k válce na Ukrajině, která v mediálním prostoru dominuje) pozornost od šíření covidu-19 postupně odvrátila, nyní se virus opět hlásí o pozornost, a to nejen v Česku, ale v celé Evropě. Dle odborníků se jedná o letní vlnu, lze čekat, že počty nakažených porostou, neměly by však příliš zatížit zdravotnický systém.

Již známé reprodukční číslo R, které značí, kolik lidí nakazí jeden covid-pozitivní, postupně narůstá, rostou tedy i počty těch, kdo jsou covid-pozitivní. Dle slov náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) je situace způsobena vysoce nakažlivými submutacemi omikronu, přičemž v Česku převládla varianta BA5, jež je co do nakažlivosti srovnatelná se spalničkami. „Vývoj v Česku kopíruje situaci v zahraničí, kde je vzestup v celé Evropě. Začalo to v Portugalsku, kde byl vzestup raketový, po třech až čtyřech týdnech ale nastal opět pokles,“ dodal také Pavlovic na dnešním brífinku s tím, že v posledních dnech narůstá pozitivita diagnostických testů, jež se pohybuje na cca 25 %, což je jednoznačným vodítkem, že nákaza v rámci populace prostupuje. Narůstá také relativní pozitivita epidemiologicky indikovaných testů a virová zátěž populace roste ve všech regionech. Konkrétně v Praze je pak růst oproti zbytku republiky dvojnásobný, což znamená, že v následujících dnech a týdnech počty nakažených porostou napříč zemí.

Ačkoliv pozornost se samozřejmě zaměřuje na nárůst počtu nakažených, opomíjet nelze ani zátěž dopadající do českého zdravotnického systému. Ačkoliv ta se projevuje s cca 10-14denním zpožděním, zkušenosti z dalších zemí ukazují, že dopad šířící se nákazy do nemocnic je minimální. Zvyšuje se sice počet hospitalizovaných, neroste ale zátěž na JIP. Podle Pavlovice se tak ukazuje také důležitost očkování, jelikož očkovaní lidé nemají těžké průběhy nemoci a zdravotní dopad do populace je tak velice mírný.

Přijde covid i na podzim?

Někteří mohou být sice šířením koronaviru v létě překvapeni, a to i vzhledem k faktu, že v předchozích letech bylo právě léto dobou, kdy se epidemická situace uklidnila, podle Libora Grubhoffera, ředitele biologického centra AV ČR, se nejedná o nic překvapivého. „Není žádný důvod k tomu myslet si, že léto by mělo být obdobím, kdy by nás toto onemocnění mělo minout. Vloni se ta vlna skutečně trefila do podzimu a my máme jasnou představu, že akutní respirační onemocnění jsou onemocnění podzimní. To ale platí pro původce onemocnění, jako jsou viry chřipky příp. ostatní koronaviry a adenoviry, které jsou však adaptované na sezónní období. Nic z toho neplatí pro nový čínský virus. Ten je stále pandemicky přítomný na celé planetě a vždy někde na planetě má své optimální podmínky k tomu, aby se namnožil a také vytvářel nové varianty, z nichž se vyselektují ty nakažlivější. To je úplně přirozené,“ vysvětlil pro ČT.

U nás se tedy bude odehrávat přesně to, co se děje v zemích směrem na západ. Vyvrcholení této vlny bude otázkou 2-3 týdnů a nakažených budou desítky tisíc. Dle Grubhoffera by to ale neměl být problém z hlediska počtu těžce stonajících.

Podstatné je pak dle ministerstva zdravotnictví stále očkování. Pavlovic tak vyzval všechny ty, co nemají dokončené očkování a jsou jakkoliv rizikoví, aby tato očkování dokončili. „Na podzim bude spuštěna možnost přeočkování čtvrtou dávkou, aby starší 60 let mohli dostat druhou posilovací dávku a byli před podzimem chránění. Právě podzim se ukázal jako hlavní kritický bod, kdy virové dávky začaly růst a rostly počty vážných průběhů,“ dodal také Pavlovic s tím, že nyní je preventivně doporučeno nošení roušek ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb. Apeloval také na firmy, aby pokračovaly v modelu  home-office.