Mladý kuchař z Havlíčkova Brodu je ve finále soutěže Svačina roku

HAVLÍČKŮV BROD – Martin Havlíček z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod je jedním z 15 finalistů celostátní gastronomické soutěže Svačina roku. Do finále, které se uskuteční ve středu 4. prosince v kulinářském studiu v pražských Holešovicích, se probojoval v konkurenci dalších 159 studentů.

Studenti odborných středních škol se zaměřením na gastronomii měli za úkol vymyslet originální recept pro zdravou a moderní svačinu za použití rybích výrobků. Teď bude úkolem finalistů připravit živě před porotou, ve stanoveném limitu 20 minut, pět porcí své originální svačinky z prvního korespondenčního kola. Hodnotí se chuť, nápad, prezentace, ale také dodržení časového limitu.

„Těší nás stále rostoucí zájem studentů, kteří se do naší soutěže hlásí. Soutěž už slaví sedmé narozeniny, a tak jsme pro letošní ročník připravili jednu novinku a rozšířili jsme portfolio hlavních surovin, ze kterých soutěžící svačiny připravují,“ řekl Jan Jedlička, marketingový manažer Bolton Czechia.

Finálové svačinky budou hodnotit dvě poroty. Odborná porota v čele s Mistrem kuchařem Vladimírem Pickou doplněná o šéfkuchaře Jiřího Krále a Vladislava Stupariče. Druhá porota se bude skládat ze zástupců pořadatele a známé food bloggerky Evy Ehrenbergerové, autorky blogu Moje barevná kuchyně. Finále bude moderovat oblíbená herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.

Kuchař nejlepší svačinky získá poukaz v hodnotě 7 000 Kč, autoři druhé a třetí nejlepší svačiny vyhrají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Porota pořadatele udělí ještě Zvláštní cenu s dárkovým poukazem v hodnotě 5 000 Kč a také veřejnost bude hlasovat o svém vítězi. Autor svačiny s největším počtem hlasů na FB stránce, získá rybí výrobky v hodnotě 2 500 Kč, stejně jako každá oceněná škola.

Finálový recept Martina Havlíčka: Rio Mare FRITTATA

Suroviny na 4 porce:
1 konzerva Rio Mare tuňák ve vlastní šťávě, 1 rajče, hrst čerstvé bazalky, 1 mozzarella, ½ červené papriky, hrst černých oliv, 6 vajec, 2 lžíce másla, půl hrnku smetany, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 bageta, lžička medu, čekanka a salát Lollo Biondo (na přílohu), limetkovou šťávu LiMMi, limetka, sůl a pepř.
Postup:
Frittata: Všechny suroviny nakrájíme na kostičky. Na pánvi na másle orestujeme papriku, rajče a olivy a zalijeme rozmíchanými vejci se smetanou, dochucené solí a pepřem. Za stálého míchání necháme vejce lehce srazit (musí být krémová) a přidáme tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě. Přendáme do nepřilnavé pánve, posypeme nakrájenou bazalkou a pokryjeme plátky mozzarelly. Přendáme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 8 – 10 minut. Chipsy z bagety: Bagetu nakrájíme na tenké plátky a opečeme v troubě při 110 °C. Salát: Slunečnicový olej, limetkovou šťávu LImmi, kůru z limetky, sůl, pepř a med promícháme a smícháme s připravenými listy salát.