Moravské zemské muzeum: Objevte v Mendelianu atraktivní svět genetiky

Vyzkoušejte si na chvíli, jaké to je být vědcem, nahlédněte do tajů DNA, prozkoumejte model šroubovice a poznejte atraktivní svět genetiky. Brněnské Moravské zemské muzeum nabízí moderní muzeum J. G. Mendela s názvem Mendelianum. Je vybaveno řadou interaktivních prvků a staví na pevných historických základech půlstoleté činnosti přímo v prostorech, kde působil Mendel. 

Moravské zemské muzeum, to je Mendelianum a jeho genius loci

Do roku 2000 se Mendelianum nacházelo v budově augustiniánského kláštera na Starém Brně. V rámci své nové koncepce pro 3. tisíciletí, která představuje Mendela jako mnohostrannou osobnost a především jedinečného vědce, přesídlilo Mendelianum do autentických prostor Mendelovy vědecké společnosti v Biskupském dvoře. Aktuální expozice tedy najdete přímo v prostorech, kam chodil Mendel a kde se stýkal se svými kolegy. Zachován je dokonce i původní strop v zasedací místnosti společnosti, kde vás uvítá sám Johann Gregor Mendel.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Expozice Mendelianum. Zdroj: Moravské zemské muzeum, Brno
Expozice Mendelianum. Zdroj: Moravské zemské muzeum, Brno

Poznejte atraktivní svět genetiky v Mendelianu

Navštivte expozice a staňte se na chvíli vědcem, poznejte život a dílo J. G. Mendela a souvislosti s dnešní genetikou, molekulární biologií a dalšími obory. Jedinečné jsou několikametrové modely DNA a genové exprese doplněné 3D animacemi, které vám umožní aktivní vstup do buňky. Mendelianum nabízí jak Mendelovu, tak také moderní molekulární laboratoř s řadou přístrojů a interaktivních programů. V rámci své nové koncepce pro 3. tisíciletí představuje expozice Mendela jako moderního vědce a mnohostrannou osobnost. V této souvislosti připravilo Mendelianum také unikátní Mendelovu stezku, kterou si můžete v Brně projít. Centrum Mendelianum představuje vědecké a návštěvnické centrum doplněné o interaktivní Mendelovu školu s bohatým programem.

Atraktivní svět genetiky v Mendelianu. Zdroj: Moravské zemské muzeum, Brno
Atraktivní svět genetiky v Mendelianu. Zdroj: Moravské zemské muzeum, Brno

Moravské zemské muzeum – turistické informace

Otevírací doba do expozice Mendelianum
středa – pátek: 9:00 – 17:00
sobota: 10:00 – 17:00
neděle: 13:00 – 17:00

Ve středu od 15 do 17 hod. a ve čtvrtek od 9 do 17 hod. můžete navštívit a vyzkoušet si i laboratoř Mendeliana pod odborným dohledem lektora

Vstupné do expozice Mendelianum
expozice bez výkladu: plné 70 Kč, zvýhodněné 35 Kč, rodinné 175 Kč
expozice s prohlídkou komentovanou odborným lektorem: plné 90 Kč, zvýhodněné 45 Kč, rodinné 225 Kč

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Brno – město
Město: Brno

Kontakt

Moravské zemské muzeum
Mendelianum
Muzejní 1
659 37, Brno
tel: +420 515 910 411
e-mail: mendelianum@mzm.cz
www.mzm.cz

Tip na fajn výlet

Dietrichsteinský palác na brněnském Zelném trhu je součástí Moravského zemského muzea. Čeká vás procházka historií a prehistorií i sbírka klenotů.