Můžete si vybrat, do jaké nemocnice vás převeze sanitka?

Na první pohled se téma týká jen těch, kteří již řeší nějaké vážnější zdravotní problémy nebo seniorů, kteří potřebují zajistit odvoz do nemocnice. Nicméně pravda je taková, že v péči sanitky se někdy může ocitnout i člověk, jež se těšil plnému zdraví. A tak před těmito lidmi vyvstane otázka, do které nemocnice je sanitka zaveze. Mnozí mají své priority. Někdo, pokud si třeba zlomí nohu na chalupě, nechce na operaci do zapadlého horského městečka, ale do své velkoměstské nemocnice. Můžete si jako pacient vybírat, kam vás sanitka zaveze?

Není sanitka jako sanitka

Záleží na tom, jaká sanitka vás poveze. Je totiž nutné rozlišovat mezi zdravotnickou záchrannou službouzdravotnickodopravní službou. Ta první je všeobecně známá  jako „záchranka“.  Přijíždí k akutním případům, kdy je dotyčný v bezprostředním ohrožení života, např. ztráta vědomí, ochrnutí části těla, silná krvácení či vážná zranění.

Naproti tomu zdravotnická dopravní služba zajišťuje převoz pacientů mezi poskytovateli zdravotních služeb nebo k poskytovateli a zpět. Jedná se tedy pouze o zajištění přepravy bez lékařské péče. Tato sanitka přepraví dotyčného k jinému lékaři nebo do nemocnice (na vyšetření, zákrok, operaci) a zpět domů. Jedná se zejména o pacienty, kterým zdravotní stav neumožní, aby se dopravili k lékaři sami. V této sanitce bývá pouze řidič, lékař zde na pacientův stav nedohlíží, protože ten je stabilizovaný.

Záchranka

Cílem zdravotnické záchranné služby je převézt pacienta co nejrychleji, tedy do nejbližšího zdravotnického zařízení (zpravidla nemocnice), kde mu jsou schopni poskytnout potřebnou odbornou péči. Znamená to, že váš soused může skončit v jiné nemocnici než vy, a to v závislosti na zdravotním problému. Z uvedeného tedy plyne, že v záchrance si člověk vybírat nemůže, kam by chtěl jet. Prioritou je rychlost potřebné pomoci.

Přepravní sanitka

U přepravní sanitky, na rozdíl od záchranky, si můžete vybrat, do jaké nemocnice chcete. Tuto skutečnost proberete s lékařem, který vám vystaví příslušný formulář pro převoz. Pokud nechcete do nemocnice, kterou vám lékař určí (zpravidla určí tu nejbližší), domluvíte se na jiné  nemocnici.

Dle zákona má každý pacient má právo zvolit si poskytovatele lůžkové péče, kde bude hospitalizován. Nemocnice vás však může odmítnout z důvodů plné kapacity (což je nyní v době covidu docela reálné). Spádovost podle bydliště pacienta u nás v podstatě neplatí.

Kdy budete muset připlatit

Pokud si zvolíte převoz do vzdálenější nemocnice, pak vám bude z veřejného zdravotního pojištění uhrazena cena přepravy pouze ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího smluvního poskytovatele (nemocnice), který je schopen požadovanou hrazenou službu poskytnout. Zbytek musíte uhradit vy.

Sanitka v praxi

Vraťme se k příkladu zlomené nohy na chalupě. Pokud dotyčný např. opravuje komín a spadne u toho ze střechy a kromě zlomené nohy je zmatený a nemůžeme vyloučit ani vnitřní zranění, voláme záchranku. Ta ho převeze do nejbližší nemocnice, kde ho jsou schopni vyšetřit a ošetřit. S velkou pravděpodobností to bude třeba nemocnice v Kotěhůlkách. Rozhodně s ním záchranka nepojede dvě hodiny do nemocnice v Brně, kde dotyčný bydlí.

Druhá situace je, že dotyčný třeba uklouzne na chalupě na trávě, má bolavou a oteklou nohu, ale zvládne se nějak dopravit k místnímu lékaři. Ten ho s podezřením na zlomeninu bude chtít poslat např. na rentgen a případnou operaci, a to samozřejmě do nemocnice v Kotěhůlkách. Dotyčný se může dohodnout, že chce být zavezen do své „domovské“ nemocnice. (Je však nejdříve potřeba zjistit, zdali ho tam přijmou). Zdravotní pojišťovna mu však proplatí pouze vzdálenost do Kotěhůlek, zbytek cesty si musí zaplatit sám.

Toto nikdy nedělejte!!!

Záchranka se nevolá v případech, kdy potřebujete pouze dovézt do nemocnice. Jsou totiž tací, kterým se nechce čekat a místo dopravní sanitky zkoušejí záchranku. Pokud takto zbytečně vyjede, může chybět u případů, kdy jde o život.