Navštivte hrad Bouzov, romantický skvost střední Moravy

V malebné krajině Litovelska a Mohelnicka se skví jeden z našich nejromantičtějších hradů, Bouzov. Obklopen rozsáhlým přírodně krajinářským zámeckým parkem vás oslní svou půvabností, která symbolizuje dojem pohádkového hradu. A právě proto se stal siluetou několika pohádkových příběhu. Hrad Bouzov však skrývá mnohá tajemství, a nejen ta pohádková. Objevte je!

Hrad Bouzov vypadá pohádkově, ale byl i vězením

Romantický hrad Bouzov zkrášluje krajinu střední Moravy, působí dojmem středověké zachované památky, ale nynější podobu získal až díky přestavbě na přelomu 19. a 20. století. Byl pravděpodobně postaven už na přelomu 13. a 14. století, poté jej střídavě vlastnili příslušníci různých českých a moravských rodů. V průběhu třicetileté války sloužil Bouzov jako císařská pevnost a vězení pro švédské zajatce. Panství s hradem v 17. století koupil Řád německých rytířů.
Dnes je hrad Bouzov chráněn jako kulturní památka a je na seznamu národních kulturních památek České republiky.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Poznejte hrad Bouzov křížem krážem

Nenechte si ujít návštěvu nádherného, pohádkově kouzelného hradu, který si pro vás připravil několik prohlídkových okruhů, jež vás poutavě provedou historií. Poznáte zámecké pokoje, hradní kapli, kuchyni, tajemné chodby a sklepení. Milovníci výhledů si mohou užít čarokrásný výhled z věže. Vítejte na Bouzově!

Věž Hláska na Bouzově. Zdroj: Pixabay.com
Věž Hláska na Bouzově. Zdroj: Pixabay.com

Procházka hradem začíná v komnatách…a končí rytířským glejtem

  • Hrad se představuje – to je základní okruh, při kterém poznáte reprezentační prostory Bouzova, jako je soukromé apartmá Evžena, schodišťová hala, velmistrova ložnice, arkýřový pokoj, lovecká síň, rytířský sál, kapitulní síň, kaple i zbrojnice.
  • Reprezentačními a obytnými prostorami hradu sloužícího v 19. a začátkem 20. století jako sídlo Řádu německých rytířů vás provede velký prohlídkový okruh, nazvaný Hrad Bouzov.
  • Hrad z ptačí perspektivy potěší milovníky výhledů, neboť vystoupáte na nejvyšší místo hradu Bouzova, ochoz věže Hlásky.
  • Dětská trasa s Ohnivcem, to je poutavá prohlídka s pohádkovou postavou Ohnivce pro malé návštěvníky. Na trase vás bude doprovázet kostýmovaný průvodce a na závěr prohlídky děti obdrží rytířský glejt.
  • Procházka hradním příkopem je netradiční prohlídka, která vám nabídne pohled na hrad tak, jak jej neznáte.
  • Jak se staví středověký hrad? Tak s touto skutečností se seznámíte na stejnojmenné prohlídkové trase, která je určena pro fyzicky zdatné návštěvníky. Poznáte technické zázemí hradu i jeho obranné prvky.
  • Chcete poznat celý hrad? Hrad křížem krážem je výběrový prohlídkový okruh, při kterém trasa vede celým hradem, a to i do místností, které neuvidíte na běžném prohlídkovém okruhu.
  • Nemůžete se dočkat návštěvnické sezony? Nevadí, přijeďte na zimní prohlídku reprezentativních prostor hradu Bouzova v měsíci březnu a listopadu.

Zavzpomínejte si na pohádky

Bouzov, jeden z našich nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších hradů, si zahrál také v pohádkách, například O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Dvanáct měsíčků, Rumplcimprcampr, i ve filmu Kopretiny pro zámeckou paní nebo v soutěžním pořadu O poklad Anežky České.

Vydejte se okolím Bouzova

Nejen hrad Bouzov, ale i jeho okolí nabízí mnoho zajímavostí. S nimi se seznámíte na naučné stezce „Park hradu Bouzov”, kde na vás čeká 12 informačních panelů.

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách hradu Bouzov.

Místo výletu

Kraj: Olomoucký
Okres: Olomouc
Obec: Bouzov

Kontakt

Státní hrad Bouzov
Bouzov 8
783 25 Bouzov
tel.: +420 775 888 960
e-mail: rezervace.bouzov@npu.cz
www.hrad-bouzov.cz

Tip na fajn výlet

Milujete „tvargle“? Tuhle voňavou pochoutku vyrábí v Lošticích na Hanácku. Navštivte Muzeum Olomouckých tvarůžků a dozvíte se ještě více.