Navštivte Špilberk, vojenskou pevnost s úžasným výhledem na Brno

Jednou z dominant jihomoravské metropole je hrad a pevnost Špilberk. Nečekejte klasický prohlídkový okruh po hradních komnatách s portréty dávných majitelů. Špilberk byl totiž přebudován na pevnost a vězení. Dnes už ovšem na Špilberku uvězněné zločince nepotkáte. Nyní je tato městská pevnost neboli citadela kulturním centrem a sídlem Muzea města Brna. 

Hrad a pevnost Špilberk je slavný žalář

Hrad Špilberk nechal ve 13. století postavit český král Přemysl Otakar II. k ochraně českého státu i jako důstojné sídlo vládců Moravy. Majestátně se tyčí na stejnojmenném vrchu, čímž skýtal dokonalý přehled o okolí. V průběhu staletí se proměnil v mohutnou vojenskou pevnost, žalář pro nejtěžší zločince, kasárna a opět vězení. Špilberské kasematy jsou svým způsobem unikátní. Jaké zajímavé prohlídkové trasy zde můžete navštívit?

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Kasematy, jaké jsou na Špilberku, jen tak někde nenajdete!

Pojďte zažít neopakovatelnou atmosféru při prohlídce kasemat na hradě Špilberku. Označení kasemat má románský původ: „casa“ znamená dům a „matta“ znamená temný. Původně chodby sloužily jako úkryt pro vojsko v době obléhání, později však smutně prosluly jako jeden z nejtěžších žalářů v Evropě. Do útrob kasemat i do jejich historie se můžete ponořit společně s průvodcem každou celou hodinu.

Expozice Muzea města Brna, Špilberk – žalář národů. Foto: Palickap. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0
Expozice Muzea města Brna, Špilberk – žalář národů. Foto: Palickap. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0

Chrám kamene, to je Lapidárium Muzea města Brna

Věřili byste, že uvnitř východního barokního opevnění Špilberku se ukrývá „chrám“ plný kamenných svědků brněnské historie? Pojďte se přesvědčit! Zveme vás do lapidária umístěného do bývalých vodojemů, které nyní po téměř 100 letech získávají nové využití. V mimořádně působivém prostoru obou nádrží uvidíte cennou sbírku kamenických a kamenosochařských artefaktů – tedy starobylých soch, pomníků, náhrobků ze zrušených brněnských hřbitovů a kamenných ozdob ze zaniklých brněnských staveb.

Jihozápadní bastion bránil Špilberk

Jihozápadní bastion vznikl v rychlosti, během pouhých dvou let, aby byl Špilberk připraven na návrat dobyvačných Švédů. Ti se před Brnem skutečně objevili v květnu 1645. Navštivte vnitřek bastionu, impozantní ukázku pevnostního stavitelství, díky níž se Brno ubránilo, a kterou Napoleon o mnoho let později raději vyhodil do povětří. Vydejte se po stopách statečných vojáků!

Pestrá nabídka stálých expozic na Špilberku

Už jste si prohlédli kasematy? Však jsou také největším lákadlem pevnosti Špilberk. Na hradě však objevíte další zajímavosti, stálé muzejní expozice, jako je například Barokní lékárna, Špilberk – žalář národů nebo Vulcanalia, výstava věnovaná historii a současnosti ohňostrojného umění.

Výhled z pevnosti Špilberk. Zdroj: Pixabay
Výhled z pevnosti Špilberk. Zdroj: Pixabay

Brno jako na dlani, procházka parkem i zvonkohra

Zpříjemněte si výlet poslechem zvonkohry, jež se vždy v každou celou hodinu rozezní jednou ze 32 různých skladeb.
Park Špilberk je krásné místo porostlé zelení, s kamennými cestičkami, pomníky a s úžasnými vyhlídkami na Brno. Park obklopuje hrad a pevnost Špilberk v historickém jádru Brna. Spolu s hradem byl vyhlášen národní kulturní památkou.

Nejkrásnější výhled na město Brno vás čeká nejen z vyhlídkových míst, ale také z rozhledny, která se nachází v nárožní věžici ve východní části hradu. Úplně na vrchol vede z malého nádvoří celkem 103 schodů. Cesta to je pestrá, čekají vás kamenné schody, krásné dřevěné točité schodiště, krátký odpočinek v prostoru půdy nad cihlovou klenbou a pak další točité schodiště… a potom úžasný výhled na jihomoravskou metropoli.

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Brno-město
Město: Brno

Kontakt

Hrad a pevnost Špilberk
Muzeum města Brna
Špilberk 1
662 24 Brno
tel.: +420 542 123 611
e-mail: info@muzeumbrna.cz
www.spilberk.cz

Tip na fajn výlet

Navštivte Zoo Brno, kterou najdete poblíž Brněnské přehrady. Z procházky, kterou zvládnete i s kočárkem, budou nadšené především děti. Tolik zvířátek neuvidíte každý den. A ještě k tomu dětské zoo. Těšit se můžete na tygry, lvy, lední medvědy i na mnoho dalších zvířecích obyvatel pod Mniší horou.