Některé domácnosti zvažují odpojení plynu, aby ušetřily. Jak postupovat a co vás čeká, při jeho znovuzavedení

Předražený zemní plyn a nejistota, jestli vůbec bude za nekřesťanské peníze k mání, až udeří mrazy. Někteří se rozhodli vyřešit otázku plynové krize ve své domácnosti definitivně, a to tím, že si plyn odhlásili již nyní. Těch, kteří zvažují, zdali takový krok učinit, přibývá. Jenže odhlásit plyn neznamená jen poslat někam mail s vyjádřením, že už o plyn nestojíte, a tudíž ho odmítáte nadále platit. Je to procedura, která je spojena s fyzickou demontáží plynoměru. Co je potřeba udělat a kolik vás to bude stát? A kdo nyní k takovému kroku nejčastěji přistupuje? A protože nikdo nevíme, co bude, je zde otázka. Co když bychom časem chtěli plyn zase zpátky?

Kdo si plyn nyní odhlašuje?

Rozhodnutí odstřihnout se od užívání plynu není pro každého stejně jednoduché. Záleží, jak moc jste na plynu závislí. Je rozdíl, když vytápíte plynem celý rodinný dům a zároveň jej používáte na ohřev vody i vaření, anebo když bydlíte v bytě s dálkovým vytápěním a plyn používáte pouze na vaření. V druhém případě akorát nahradíte plynový sporák elektrickým a můžete si plyn odhlásit. V prvním případě však musíte pečlivě promyslet, jak řešit vytápění celého objektu  – čím plyn nahradit, jaké technologie a vytápěcí zařízení zakoupit, a hlavně kolik to vše bude stát.

Jak ukončit odběr plynu

Pokud ukončujete odběr plynu (tedy neprovádíte přepis odběrného místa na novou smlouvu, což je klasický případ např. při stěhování), je nutné demontovat plynoměr.

Musíte ukončit smlouvu s distributorem a také dodavatelem plynu (někdy jde o stejnou obchodní společnost). Na našem území působí tři distributoři (zjednodušeně se jedná o vlastníky potrubí, v kterém plyn teče). Tyto si na rozdíl od dodavatelů vybírat nemůžete, protože každý z nich spravuje určitý územní celek. Největší pokrytí má RWE-GasNet sro., viz mapa. Kontaktujte svého distributora, případně dodavatele, plynu ohledně konkrétního postupu.

Zpravidla vyplníte žádost o ukončení smlouvy a dohodnete si termín ukončení dodávky plynu a datum demontáže plynoměru. Pracovníci provedou také na základě žádosti odečet stavu plynoměru, který je zaslán vašemu dodavateli. Ten vám na jeho základě vystaví konečnou fakturu. Demontáž plynoměru je zdarma.

Znovupřipojení plynu

Pokud byste se po nějakém čase opět rozhodli pro plyn, počítejte s tím, že průběh už nebude tak hladký. Bude vás to něco stát a také budete potřebovat revizní zprávu. Orientačně budete muset podniknout tyto kroky:

  • U příslušného distributora požádáte o připojení. (Laicky řečeno oživení fyzické trubky na plyn.)
  • Bude po vás požadováno dodání revizní zprávy (tj. ověření technického stavu) týkající se vámi aktivovaného odběrného místa.
  • Distributor posoudí vaši žádost. Problémem by bylo, pokud byste měli vůči distributorovi neuhrazené platby nebo neoprávněný a neuhrazený dřívější odběr.
  • Po schválení žádosti distributorem obdržíte návrh smlouvy a podepíšete jej.
  • Zvolíte si dodavatele (tj. obchodníka) zemního plynu, s kterým uzavřete smlouvu také. Ten požádá distributora o montáž plynoměru, čímž budou opět zahájeny vaše dodávky plynu.

Dokdy a za kolik

Plynoměr by vám měl být namontován během několika dní. Plyn tedy nebudete mít k dispozici ihned po podpisu smlouvy. Poplatek za montáž plynoměru činí v současnosti přibližně 1 000 Kč.

Může vás zajímat:

https://www.novinykraje.cz/blog/2020/01/07/ceny-vody-neustale-rostou-kolik-vlastne-stoji-litr-vody-na-kolik-nas-prijde-plna-vana/