Nevylévejte oleje z kuchyně do záchodů! Od Nového roku 2020 musí radnice zajistit vhodnou likvidaci

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Sběr potravinových tuků čeká středočeské obce a města bezprostředně po skončení silvestrovských oslav.  Od 1. ledna totiž musí zajistit likvidaci olejů a tuků z domácností. Ukládat se budou do speciálních nádob.

Tuk v kanalizaci

Když se tuk dostane do potrubí, postupně ho zanáší. To způsobuje nižší průtočnost a časem i ucpání kanalizační přípojky. Obnovení její průchodnosti není nejlevnější záležitostí – běžně se pohybuje od tří do pěti tisíc korun a hradí ji majitel přípojky. Kromě toho oleje a tuky způsobují v kanalizační soustavě technické problémy. Proces čistění odpadních vod a odkanalizování se pak prodražuje.

Užitečná recyklace

Cílem nového způsobu třídění je nejen „odmastit“ kanalizaci, ale také začít oleje a tuky recyklovat. Použité potravinářské oleje končí v potrubí zbytečně, po recyklaci je lze využít. Podle odborníků například jako palivo v kogeneračních jednotkách, jako příměs do pohonných hmot a uplatnění naleznou i v chemickém nebo gumárenském průmyslu.

Jak na to?

Použité potravinářské oleje a tuky bude nutné odkládat pouze v plastových uzavíratelných obalech. „Nejlépe je přepálené tuky a oleje slévat po vychladnutí do PET lahve. Ta se pod dřez vždy někam vejde. Jakmile lahev naplníte, pečlivě uzavřete, a až budete mít cestu, odevzdáte ji do připravených nádob na sběrném dvoře. Tam už si s tímto specifickým odpadem obsluha poradí,“ radí Libor Michvocík, zástupce ředitele Technických služeb Příbram. Ve městě jsou nádoby na mastnoty k dispozici na sběrném dvoře už nyní.