Nový projekt učí seniory rozpoznávat kyberhrozby – právě starší lidé čelí podvodům stále častěji

ČESKO – Různých kyberpodvodů v Česku významně přibývá. Ačkoliv obětí se dnes může stát prakticky každý, skupinou, která je nezranitelnější, jsou lidé vyššího věku. Právě na ně tak cílí nový projekt z dílny Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nesoucí název „Pomůcka SENIOR“. Pomoci má ke zvýšení osobní bezpečnosti seniorů na internetu a zaměřuje se zejména na varování před riziky škodlivé elektronické komunikace a na její rozpoznání.

Internetoví podvodníci stále zdokonalují své triky, a tak jim klidně mohou podlehnout i mnohem mladší lidé, faktem ale je, že největší problém s rozpoznáním podvodné komunikace mají senioři. Každý třetí z nich přitom již v dnešní době běžně internet využívá, což znamená, že je také vystaven všem možným souvisejícím rizikům. Není tedy divu, že právě lidé vyššího věku se také v souvislosti s narůstajícími podvody v online světě využívat internet obávají. Právě proto NÚKIB vytvořil preventivní pomůcku „SENIOR“, kdy samo toto označení je vlastně akronymem, který odkazuje k nejčastějším charakteristikám a metodám, jež jsou pro internetové podvody typické. Jedná se o: S-oubory, E-moce, N-átlak, I-nstrukce, O-dkazy a R-eputaci. „My odkazujeme na tu polohu, do které se útočníci snaží svou oběť dostat, tedy do nerovnováhy. Na základě toho pak člověk třeba otevře infikovanou přílohu, dovolí útočníkovi ovládnout zařízení a způsobit mu škodu, ukrást data nebo finanční prostředky,“ shrnul Lukáš Kintr, ředitel NÚKIB.

Na celém projektu NÚKIB spolupracoval také s rozličnými organizacemi, které se na práci se seniory zaměřují, např. s univerzitami třetího věku nebo s organizací SenSen a samozřejmě také s Policií ČR. Jak přitom naznačují shromážděná data, seniorské organizace také zaznamenávají větší zájem seniorů o internetové kurzy zaměřující se na kyberbezpečnost. „Mluvit o hrozbách internetu bez konkrétních příkladů bylo pro cílovou skupinu těžko uchopitelné, proto v rámci naší Pomůcky SENIOR ukazujeme reálné příklady toho, s čím vším se lze na internetu setkat,“ doplnil Kintr.

Nač si dávat pozor?

Stále oblíbenou formou podvodu jsou tak i dnes řetězové zprávy, které vybízí ke kliknutí na další externí odkazy, příp. obsahují nebezpečné přílohy. Problematické tak dle autorů projektu mohou být přílohy ve formátech *.exe, *.vbs,*.docm,*.xlsm, dalším rizikem jsou zprávy vzbuzující strach, soucit, jakékoliv emoce. Např. řetězová zpráva o snižování důchodů nutí seniory zadat do formuláře heslo k e-mailu, běžné jsou ale také maily s časovým nátlakem. „Útočníci se snaží oběť dostat do stresu, kdy člověk jedná zkratovitě a přichází o racionalitu,“ doplnil také ředitel NÚKIB. Rozšířené jsou nyní i e-maily, které uživatele nejprve přes falešné odkazy přesměrují na podvodné stránky a následně z něj lákají přihlašovací údaje do e-bankovnictví.

Policie tak všechny (bez ohledu na věk, jelikož „typická oběť kyberzločinu“ v tomto případě neexistuje) vyzývá k obezřetnosti a doporučuje, aby každý raději smsky, e-maily, ale i volání ověřoval. Nyní se např. rozšířily i podvody v kontextu výplat různých příspěvků od státu a útočníci k lákání osobních dat a přihlašovacích údajů do bank využívají webové stránky velmi podobné těm, které provozuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Případů, kdy se útočníci vydávají za státní úřady, tak aktuálně přibývá. Odborníci tak radí, aby se lidé při hledání informací důsledně zaměřovali jen na oficiální webové stránky a další oficiální zdroje. Senioři pak mohou využít také webové stránky seniornanetu.cz, kde naleznou všechny důležité informace.