O současném Rusku s letošními laureáty Nobelovy ceny míru v Olomouci

OLOMOUC – Jedinečnou příležitost mají návštěvníci besedy, která se uskuteční již ve středu 19. října v Olomouci. Diskutovat se bude o aktuální situaci v Rusku se členy historicko-vzdělávacího a lidskoprávního sdružení Memorial, které v letošním roce obdrželo Nobelovu cenu míru. Besedě bude předcházet promítání filmu Strážci paměti o činnosti sdružení Memorial.

Beseda se uskuteční ve středu 19. října od 17:30 hodin v kapli Božího Těla v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci (Konvikt), Univerzitní 3, Olomouc. Vystoupí Robert Latypov, předseda Memorialu v Permu; Nikita Lomakin, člen Memorialu v Moskvě; Štěpán Černoušek, předseda organizace Gulag.cz a Memorialu ČR. Besedě bude předcházet promítání filmu Strážci paměti o činnosti sdružení Memorial. „I když jsme doposud s Memorialem nebyli v kontaktu, známe jeho činnosti a sledujeme ho již mnoho let. Prostřednictvím chystané debaty můžeme vyjádřit podporu jejím členům, kteří v Rusku čelí perzekucím, nebo byli nuceni ze své vlasti uprchnout. Pro olomouckou slavistiku je to také skvělá příležitost, jak vyslat jasný signál všem demokraticky smýšlejícím Rusům,“ uvedl René Andrejs, vedoucí sekce rusistiky na katedře slavistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Zdůraznil přitom, že se univerzita v této chvíli nemůže chovat nestranně a lidem, kteří se ocitli v nouzi, musí vyjádřit podporu. 

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V rámci setkání se bude mžné zúčastnit i krátkého workshopu Psaní dopisů politickým vězňům. V prostorách sálu bude připraven stolek s informacemi o tom, jak psát dopisy politickým vězňům, lidé budou moci i samotný dopis napsat a prostřednictvím organizace Memorial ČR odeslat. Veřejnosti se nabídne i výstava Andrej Sacharov – člověk epochy, která je věnována stému výročí narození sovětského disidenta a obhájce lidských práv Andreje Sacharova, a která je umístěna v budově Filozofické fakulty Univerzity Palackého na Křížkovského ulici 10).

Debatu pořádá Gulag.cz, Memorial Česká republika a Univerzita Palackého Olomouc.