Ochotní policisté a strážníci u nákupních center upozorňují a radí

SUŠICE – Policisté v Sušici na parkovištích u obchodních domů  v uplynulém týdnu upozorňovali řidiče na rizika spojená s krádežemi věcí z vozidel. To vše v rámci opatření se zaměřením na bezpečnou lokalitu v Sušici. Dále nakupujícím vysvětlovali, jak zabránit ztrátě nebo krádeži peněženky, včetně dokladů i finančních obnosů. Uvedené akce se uskutečnily ve spolupráci se strážníky městské policie.

Svoji činnost orientovali především na parkoviště u obchodních domů, protože i zde dochází ke vloupáním do vozidel i krádežím různých věcí.

Policisté občanům vysvětlovali, jak je důležité nezanechávat ve vozidlech na viditelných místech žádné předměty, které by se mohly stát předmětem zájmu zloděje.

Oslovení řidiči i spolujezdci preventivní doporučení přijímali s potěšením a zájmem, že je takto policisté osobně poučili.

Krádeže věcí při sobě nebo z tašky:

Na policii jsou ohlášeny hlavně krádeže peněženek s větším finančním obnosem, ale majitelé oznamují i krádeže osobních dokladů, kdy se jedná o občanský a řidičský průkaz, cestovní pas, doklady od vozidel, platebních karet peněžních ústavů a mobilních telefonů. Drobné kapesní krádeže občané většinou nehlásí.  Kapsáři odcizují věci, které mohou užívat nebo prodat v bazarech či zástavárnách.

Takto okradení již dobře ví, jaké peripetie je čekají na různých úřadech a peněžních ústavech po zcizení dokladů . Při ztrátě mobilního telefonu samozřejmě přijdou též o kontakty a telefonní čísla svých známých. Často  až  po  příchodu domů  nebo  při  dalších  nákupech poškození zjistí, že v jejich tašce chybí peněženka.

„Při kontrolách zaznamenáváme případy, kdy v obchodech přijdou kupující o peněženky z tašky, zavěšené nebo odložené v  nákupním vozíku v době, kdy v regálu vybírají zboží,“ zdůrazňuje Tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Dana Landmanová.

Uvádíme několik rad, jak se chovat, abyste se nestali další obětí kapsářů:

  • zvýšenou pozornost věnujte kabelkám zavěšeným přes rameno.  Kabelka by měla být  zapnutá a  těsně u těla, případně pod paží
  • nenechávejte peněženku či jiné důležité doklady navrchu tašek nebo kabelek
  • doklady a peníze oddělujte zvlášť
  • finanční prostředky nenoste pohromadě. Doporučujeme rozmístit na několika místech
  • peníze a kreditní karty ukládejte do vnitřních kapes obleku
  • věnujte pozornost bezprostřednímu okolí a mějte své věci stále pod kontrolou
  • nenoste peníze, doklady či jiné cennosti v batohu na zádech, kam nevidíte
  • v restauracích a barech nenechávejte svá kabelky či zavazadla  bez kontroly
  • své identifikační číslo kreditní karty  PIN  ukládejte zásadně odděleně a v případě její krádeže okamžitě volejte pobočku peněžního ústavu. Ztrátu oznamte a kartu zablokujte.

„Ochrana osobního majetku je záležitostí každého z Vás. Pokud nechcete dělat radost zlodějům, dodržujte uvedené rady Policie ČR,“ dodává Dana Ladmanová.

Pokud se stanete obětí krádeže nebo svědkem vloupání či krádeže, okamžitě kontaktujte Policii ČR prostřednictvím tísňové  linky číslo 158.