Očkovat se 4. dávkou vakcíny proti covidu lze počínaje dneškem. Co vláda plánuje na podzim?

ČESKO – Počty nakažených covidem-19 stoupají, a tak se vláda rozhodla umožnit všem, kdo mají zájem, nechat se přeočkovat posilovací dávkou vakcíny, tzv. boosterem, již ode dneška. Ačkoliv dle predikcí by letní vlna epidemie měla brzy ustoupit, ministerstvo zdravotnictví se již chystá na podzim a plánuje, že by se mělo proti covidu-19 přeočkovat několik milionů lidí.

Letní vlna covidu zasáhla celou Evropu

Česko se aktuálně potýká s tzv. letní vlnou – ta však dle slov odborníků není nijak překvapivá, a to i vzhledem k dění v dalších evropských zemích, kde počty nakažených také rostou. Mírně roste i počet hospitalizovaných, ale hospitalizace z drtivé většiny probíhají v podobě podpůrné léčby, těžké případy lze zatím počítat v jednotkách týdně. Na JIP je nyní v rámci celé republiky 26 lidí – a podobné je to i v okolních státech. „Stávající čísla naznačují, že epidemie začala sílit. Několik týdnů roste počet nakažených v populaci. Roste relativní pozitivita, tedy procento pozitivních potvrzených případů, a poroste ještě asi 2 týdny. Blížíme se kulminaci, pak pravděpodobně dojde ke zlomu a poklesu, ovšem jak rychlý bude, nelze předem říci,“ shrnul situaci Ladislav Dušek z Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku (ÚZIS).

Zatímco v okolních evropských zemích epidemie zatím sílí, v Portugalsku, což byla první země, kde se covid v létě začal opět šířit, počty nakažených již kulminovaly a dochází k opadání nákazy. „Jsme připraveni na nárůst, ale situace je zcela pod kontrolou, a to včetně každodenního monitoringu počtu hospitalizovaných. Jakékoliv změny nastanou, budeme je reflektovat,“ ubezpečil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Příčinou této letní vlny jsou pak subvarianty mutace omikron, které jsou velmi nakažlivé a dokáží prolomit i imunitní ochranu získanou očkováním nebo proděláním nemoci. To však neznamená, že by očkování nemělo význam. „Ochranný efekt vakcinace je nesporný proti těžkému průběhu nemoci, hospitalizaci a úmrtí,“ dodal Dušek. I proto bylo tedy urychleno umožnění podání 4. dávky vakcíny, kterou si zájemci budou moci nechat aplikovat oproti původním plánům již počínaje dneškem.

Čtvrtá dávka očkování především pro rizikové skupiny

Podmínkou pro podání tzv. boosteru v podobě čtvrté dávky je věk nad 18 let a odstup od posledního očkování minimálně čtyři měsíce. Ministr zdravotnictví pak dodal, že „silné doporučení, které vychází ze stanovisek Světové zdravotnické organizace (WHO) a dalších evropských autorit, je, aby této možnosti využili občané starší 60 let a také ti, kteří mají nějaké komorbidity, jako jsou poruchy imunity, těžká cukrovka, či podstoupili transplantace orgánů.“ Přeočkování bude možné na tzv. walk-in místech, kterých je v Česku přes 50, u praktických lékařů a v některých nemocnicích. Kompletní přehled těchto míst, kterých je přes 360, lze naleznout na webu ocko.uzis.cz. Vakcíny je možné kombinovat – a k dispozici pro přeočkování budou na výběr ty zn. Pfizer a Moderna.

Podzimní strategie

Na vládním brífinku také zaznělo, že ministerstvo zdravotnictví společně s Národním institutem pro zvládání pandemie a krajskými koordinátory zpracovalo strategii na nadcházející podzim. Jak shrnul Válek, klíčová bude trojice faktorů – zajištění adekvátních léků, očkování a nošení roušek a respirátorů. Nic z toho pak vláda prý nemá v plánu nijak restriktivně nařizovat. Ochranu dýchacích cest však Válek doporučuje již nyní v nemocnicích, v zařízeních sociální péče a také v hromadné dopravě.

Dle slov náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) pak od 15. srpna bude spouštěn centrální rezervační systém kvůli využití očkovací sítě na podzim a počítá se s přeočkováním cca 1,5-2 milionů osob (má se jednat drtivě o přeočkování třetími dávkami). „Rozhodně doporučujeme očkování před podzimem, kdy covid má větší klinickou závažnost,“ vysvětlil také Pavlovic. Ve druhé polovině srpna zároveň ministerstvo spustí komunikační kampaň zaměřující se na vysvětlení významu očkování, a to nejen toho proti covidu, ale i proti chřipce.