Pacienti strakonické nemocnice mají v zahradě lék na duši

STRAKONICE – Nemocnice je místem, kde dochází k léčbě fyzické stránky člověka. Nedílnou součástí rekonvalescence je však i duše. Ve strakonické nemocnici prý mají v aromatické zahradě svůj vlastní lék na duši. Pacienti tak mohou v rámci léčby procházkami v zahradě „vyléčit“ i svou mnohdy bolavou duši.

V pondělí 29. července 2019 tu byla slavnostně odhalena socha s příznačným názvem „Zdravá duše, zdravé tělo“. „Citlivě zkombinované přírodní materiály dřevo a kámen poskládané do promyšleného tvaru, by měly přinášet pacientům i návštěvníkům nemocnice příjemné pocity a zpestření, ale snad i důvod k zamyšlení,“ uvádí místostarosta Strakonic Rudolf Oberfalcer.

Slavnostní odhalení sochy v zahradě Nemocnice Strakonice. Socha nese příznačný název „Zdravá duše, zdravé tělo“ (zdroj FB Města Strakonice)

Autorem díla je primář místní nemocnice Martin Gregora. Podle slov ředitele nemocnice Tomáše Fialy je renesančním člověkem. Slavnostního odhalení sochy se zúčastnili senátor Karel Kratochvíle, první náměstek hejtmanky Jihočeského kraje Josef Knot, místostarosta města Strakonice Rudolf Oberfalcer a ředitel městského pivovaru Dušan Krankus.

Slavnostní odhalení sochy v zahradě Nemocnice Strakonice. Socha nese příznačný název „Zdravá duše, zdravé tělo“ (zdroj FB Města Strakonice)

Jeden z produktů právě onoho pivovaru byl zvolen i ke slavnostnímu přípitku. Jak jsme vás nedávno informovali (zde), je také dodáván pacientům hospitalizovaným ve strakonické nemocnici. „Dle posledních ohlasů je tento počin kladně kvitován, obzvláště v současných horkých letních dnech,“ uvádí město na svém facebookovém profilu.