Pardubice chystají razantní zdražování parkovného

PARDUBICE – Od dubna by se měla zvýšit cena za parkování v Pardubicích. Radnice tvrdí, že navýšení cen má jednak pomoci dopravě v centru, jednak výrazně zlepšit parkovací možnosti rezidentů. Cena parkovacích karet pro rezidenty má zůstat i nadále 1200 korun za rok. O tom, zda ke změnám dojde, budou radní města rozhodovat na svém jednání 18. února.

Nyní je město rozděleno do tří parkovacích zón s jednotlivými sazbami ve výši 10, 20, 30 a 40 korun za hodinu. Od dubna by se počet zón nezměnil, zavedeny však budou tři základní sazby parkovného za hodinu ve výši 40, 60 a 80 korun. Na záchytných parkovištích, kde vyšlo celodenní parkování na 20 korun, by řidiči od dubna zaplatili o 60 korun více a změny nastanou i v případě parkovišť za benzinovou stanicí u autobusového nádraží či na Pernerově náměstí.

U bývalého bytového domu na Pernerově náměstí již nebude možné parkovat na rezidentní kartu. Druhou změnou je pak zavedení parkovného na parkovišti za čerpací stanicí MOL na Palackého třídě, kde bude poplatek činit 20 korun za půl hodiny, 40 korun za hodinu a 80 korun za den. Výši všech sazeb přitom budou kopírovat platby prostřednictvím SMS, kdy bude cena stejná jako při platbě v hotovosti. Provozní náklady na odeslání SMS totiž půjdou na vrub města.

V lokalitě 1, která zahrnuje Pernštýnské a Pernerovo náměstí a náměstí Republiky, budou nově platit sazby 40 korun za půl hodiny a 80 korun za hodinu. Do této zóny spadají také ulice Labská, U Stadionu, Palackého a Tyršovo nábřeží, kde půlhodina vyjde na 20 korun, hodina na 40 korun a celodenní parkování na 80 korun. Ve druhé lokalitě dosáhne parkovací sazba výše 30 korun za půl hodiny a 60 korun za hodinu, ve třetí lokalitě pak 20 korun za půl hodiny a 40 korun za hodinu.

Přehled plánovaných lokalit i s cenami parkovného najdete na webu města zde.