Podvodník nabízel půjčky. Z nic netušících lidí vymámil téměř půl milionu korun

PŘÍBRAMSKO – Případ zdatného podvodníka a desítek důvěřivých občanů řeší příbramská kriminálka. Podezřelého jednatřicetiletého muže, který byl už v minulosti za podvody souzen, policie před několika dny vypátrala a předala do výkonu trestu odnětí svobody.

K prvnímu případu podvodného jednání došlo již v prosinci loňského roku. Podezřelý muž prostřednictvím inzerátů nabízel nebankovní půjčky nebo reagoval na poptávku podobného charakteru. Se zájemci komunikoval telefonicky a pokaždé se vydával za někoho jiného. Po poškozených požadoval poplatek za zprostředkování půjčky. Nejprve se jednalo o částku 900,-Kč. Poté, co ji obdržel na účet, opět kontaktoval poškozené a požadoval po nich dalších 600,- Kč, protože byl poplatek navýšen na částku 1.500,- Kč. Následně kontaktoval poškozené s tím, že se omlouvá, ale že navýšená částka musí být na účet připsána vcelku. Poškození proto poslali peníze znovu. Podezřelý muž poté slíbil, že jim první platbu odečte z následné půjčky. Pokud některý z poškozených uvedl, že už žádné peníze nemá, ujistil ho, že peníze pošle ze svého účtu na jeho. Peníze však přeposílal z účtu dalšího poškozeného, kterému sdělil, aby poplatek poslal na účet, jehož majitelem byl ovšem předchozí poškozený. Tímto způsobem připravil 21 lidí z různých částí České republiky o částku dosahující bezmála 415.000,-Kč.

„Kriminalistům se podařilo zjistit, že si muž peníze nechával posílat na pobočky pošty, a to prostřednictvím anonymních účtů. Jako další způsob volil výběr z účtů v sázkových kancelářích, kde oslovoval některé z hostů, většinou cizince, kterého požádal, zda si na jeho účet může nechat poslat peníze od svého kamaráda. Po souhlasu nic netušících »bílých koní« peníze vybral,“ informuje por. Marcela Pučelíková, tisková mluvčí Územního obvodu Beroun.

Kriminalisté nyní pátrají po dalších případných poškozených, kterých by mohlo být daleko více a kteří možná stále ještě čekají na slíbenou půjčku. Zároveň varují občany, aby si vždy předem ověřili věrohodnost toho, kdo jim nabízí peníze formou nebankovní půjčky.