Pokojové rostliny ohrožují škůdci a nemoci také v období vegetačního klidu

Dragon tree dracaena marginata next to a watering can in a beautifully designed home interior.

Krátké dny a dlouhé noci jsou tu a pro pokojové rostliny to znamená jediné, nastává u nich klidové období. Berte na ně ohledy a snažte se to s péčí o ně nepřehánět. Mohli byste jim totiž svým chováním naopak uškodit.

Přílišnou zálivkou v zimě podpoříte plevel

I přesto, že pokojové rostliny jsou během zimy v klidovém režimu, nekvetou, neobjevují se u nich nové listy a rozhodně nerostou, neznamená to, že se to změní, jakmile jim dopřejete více vody. Intenzivnější zálivka by mohla maximálně prospět některým plevelům, tudíž byste museli rostliny navíc ošetřovat přípravky proti plevelům. Na to by rostliny nemuseli dobře reagovat, protože byste jim narušili období jejich odpočinku. Snažte se tedy intenzivnímu zalévání vyhnout a zálivku jednoduše omezte.

Plíseň je během zimy častým jevem

Jak zjistíte, že jste přílišnou zálivkou své oblíbené pokojovce uškodili? O přelití vám dá poměrně brzy vědět tím, že se na hlíně utvoří plíseň. V takovém případě je důležité okamžitě jednat a porušit i pravidlo o tom, že v zimě se pokojovky nepřesazují. Abyste měli po přesazení jistotu, že se bude rostlině dobře dařit, ošetřete ji preventivně postřiky proti houbovým chorobám. Tím můžete odvrátit i samotný skon rostliny.

Pozor na vysokou teplotu a nízkou vzdušnou vlhkost

Kromě přelití hrozí pokojovým rostlinám v zimě i opačný efekt, tedy zasychání. To, že vzduch v místnosti rostlinám nevyhovuje, poznáte jednoduše – konce listů začnou postupně usychat. Všimnete-li si toho, že konce rostlin začínají ztrácet svou barvu, zvyšte vzdušnou vlhkost v místnosti pravidelným rosením listů a přidejte také zvlhčovače. Váš domov samozřejmě nemusí připomínat skleník, ale příliš suchý vzduch, ve kterém se vám špatně dýchá, je škodlivý i pro vaše rostliny. Snažte se tedy řídit i svými pocity a udržujte si doma příjemné prostředí s takovou vzdušnou vlhkostí, která je příjemná i vám.

Zdroj foto: DimaBerlin / Shutterstock.com

Pozor si dejte také na škůdce

Rostliny sice v zimním období odpočívají, ale to neznamená, že zahálí také jejich škůdci. Mšice, smutnice a další záškodníci jsou totiž neustále ve střehu. Pozorujte obezřetně své rostlinky a jakmile se jim začnou kroutit listy nebo vám po bytě začnou poletovat mušky, zakročte s pomocí speciálních přípravků proti škůdcům.

Dopřejte svým rostlinám během zimy odpočinek a vytvořte jim ideální podmínky, které během vegetačního klidu ocení. Obezřetně je sledujte, zda se v jejich přítomnosti nevyskytují škůdci a dopřávejte jim střídmou zálivku, maximálně jednou týdně. Jakmile spatříte, že něco není v pořádku, neváhejte a ihned razantně zakročte.