Poznejte život Josefa Myslivečka v novém filmu

VOLYNĚ – Vzepřel se vůli své rodiny, stal se vzorem pro Mozarta a nakonec ho dostihla syfilitida. Inu život Josefa Myslivečka byl plný dobrodružství, vášní i milostných pletek. Nevěříte? Přijďte se na něj podívat! Přezdívali mu Il Boemo, což je i název filmu o člověku, jehož dílo k nám promlouvá s neobyčejnou silou i po čtvrt století.

Po několika nuzných rocích v republice dostává Josef Mysliveček od života téměř vše, po čem snil. Hvězdnou kariéru, peníze i úspěch u veřejnosti slunné Itálie. Je vzorem i pro mladého Mozarta, který také touží získat zakázky a vést podobně svobodný život. Mysliveček žije coby vážený a nezávislý služebník v blízkosti šlechty, kde potkává velkou a nešťastnou lásku. Na svých cestách celou zemí se ovšem také pohybuje v mizerných hostincích a nebezpečných doupatech. A tak je hráč a milovník žen dostižen syfilitidou. Utajit se mu jí nepodaří a morální odsouzení společnosti jej postupně izolují od přátel a známých. Se svým neštěstím však svádí odvážný, trpělivý a pokorný boj. Svou zohavenou tvář nakonec musí skrývat pod maskou. Umírá v Římě. Sám, zadlužený u banky pro chudé.

Nahlédněte do života umělce, který se dokázal prosadit v tvrdé konkurenci italských skladatelů a vystoupat až na samotný vrchol operního světa. Dříve než jej zničil strmý pád, vytvořil mimořádné dílo, které k nám promlouvá s neobyčejnou silou ještě po čtvrt století. Il Boemo začíná ve volyňském kině 6. prosince v 19 hodin. V titulní roli Josefa Myslivečka, nejslavnějšího českého skladatele 18. století, exceluje Vojtěch Dyk.