Přijde podzimní vlna covidu? Ministr zdravotnictví vyloučil plošné restrikce a vyzývá k očkování

ČESKO – Podzimní období přeje obecně šíření respiračních onemocnění, covid-19 pak není výjimkou, o čemž jsme se ostatně mohli přesvědčit v loňském roce. Ovšem ve srovnání s tím, jak situace vypadala loni, by letošní podzim měl být vlastně „pohodový“. Naznačují to mj. i slova ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který v rámci brífinku objasňoval, jak jeho resort plánuje v souvislosti s covidovými opatřeními postupovat.

Aktuálně je z počtů nově zachycených případů nákazy covidem-19 patrné, že letní vlna je již na ústupu, klesají i počty tzv. reinfekcí. Laboratoře tak ve všední dny potvrzují v průměru kolem tří tisíc případů, což je o cca tisícovku méně než v týdnech minulých (ačkoliv pozvolna ubylo i testů, kterých je denně prováděno mezi osmi a devíti tisíci, nejvíce pak v Praze).  V nemocnicích zároveň ubývá také těch, kdo v souvislosti s nákazou vyžadovali hospitalizaci a v souhrnu je tak možné říci, že letní covidová vlna nebyla vzhledem k zátěži zdravotnického systému nijak významná. Dle České vakcinologické společnosti je to pak i díky aplikovanému očkování, není tedy divu, že právě to zůstává v podstatě jedinou efektivní zbraní v boji proti nástupu dalšího šíření viru.

Jak bude vypadat podzimní vlna?

Ministerstvo zdravotnictví se již nyní samozřejmě připravuje na to, že by se covid měl na podzim opět přihlásit o slovo. Dle vyjádření ministra Válka ale podzimní vlna pravděpodobně přijde později, než se čekalo – přibližně tedy až ve druhé polovině listopadu. Žádná zásadní opatření však v plánu nejsou – lidem by ale mělo být jen umožněno bezplatné testování bez žádanky od lékaře, a to nejspíš jedenkrát za měsíc. Válek také vyloučil plošné restrikce, pouze doporučil, aby lidé v rizikových prostorech, jako jsou nemocnice nebo domovy pro seniory, nosili roušky či respirátory. „Rozhodně vylučuji jakákoliv drakonická opatření, nouzový stav a podobně, to je nesmysl, rozhodně neplánujeme ani plošnou povinnost nosit respirátory nebo roušky,“ shrnul.

Jak také Válek vysvětlil, ukázalo se, že restrikce, které byly zaváděny minulý rok, vlastně neměly kýžený efekt. Nedělat žádná zásadní opatření, která by plošně dopadala na společnost, pak doporučují i odborné autority z celé Evropské unie. „Izolace, zavírání, nouzové stavy, to vše se ukázalo jako nesmyslné, nemělo to význam, jediný dopad má očkování, nošení roušek tam, kde hrozí větší riziko šíření nákazy, včasné testování, které je indikováno zdravotníky, a také dostupná léčba, to vše v ČR máme,“ uzavřel s tím, že právě očkování bude i nadále základní „zbraní“ v boji proti covidu.

Očkování jako klíčová prevence

Posilovací – tedy již čtvrtou – dávku vakcíny pak ministerstvo zdravotnictví doporučuje všem, kteří se řadí do rizikové skupiny, aktuálně již byla podána cca 95 tisícům lidí. Tento týden byl také opětovně spuštěn registrační systém, kde se lze na očkování objednat.  Do terénu také opět vyjíždějí i mobilní očkovací týmy – ty míří např. do domovů pro seniory. Právě senioři jsou ostatně rizikovou skupinou, které je druhá posilovací dávka doporučována, navíc šíření nákazy v těchto zařízeních může být rychlejší.

Přesvědčit k očkování ještě neočkovanou část populace chce ministerstvo také skrze novou kampaň, která však nebude směřovat jen k očkování proti covidu, ale obecně k očkování, které je i dnes dle slov Válka opředeno celou řadou problematických mýtů. Opozice je samozřejmě vůči kampani kritická – např. z SPD zaznívají hlasy, že ti, kteří se očkovat chtěli nebo chtějí, to, že tuto možnost mají, vědí – a ostatní těžko ovlivní jakákoliv kampaň.

Na podzim by zároveň mohla být již dostupná také tzv. bivalentní vakcína, která již cílí i na mutaci omikron.