Proč číst i v dnešní době . A proč číst právě knihy

Čtení není zdaleka jen o získávání informací. Přináší nám mnoho dalších benefitů. Čtení nás totiž rozvíjí, a to po mnoha stránkách. Velmi sympatické je, že k tomuto pozitivnímu účinku dochází jaksi mimochodem. Je to tedy zcela bezbolestný proces, který si většinou ani neuvědomujeme. Co vše nám může tedy čtení  knih (a nejen jich) přinést navíc? Je toho více, než se může na první pohled zdát.

Rozvíjí schopnost vyjadřovat se

Zpravidla děti, které rády a hodně čtou, získají již na základní škole náskok v češtině před ostatními. A není divu. Čtení rozšiřuje naši slovní zásobu, takže se díky němu vyjadřujeme lépe jak písemně, tak ústně. I kdyby gramatika nebyla právě naše hobby, díky čtení získáme „cit“ pro psaní. Nebudeme sice znát gramatické pravidlo, ale špatně napsané slovo se nám prostě na pohled nebude líbit.

Stimuluje mozek

Na rozdíl od videí a filmů, které nám vše naservírují od A do Z, knihy nechávají velký prostor pro naši představivost. Na začátku je zrakový vjem v podobě písmen. Náš mozek si je však musí spojit ve slova a ty v celé věty. Přečtená slova se díky složité funkci mozku přemění v naší představě v konkrétní vjemy, pocity, myšlenky. Stačí pár vět a my cítíme vůni pokrmu, představíme si barevné podzimní listy nebo nás text dojme k slzám. A nemusí jít pouze o slzy, mohou se nám doslovně sbíhat sliny (tvorba tělních tekutin) nebo zatneme pěsti (aktivace svalů) či se nám zrychlí tep (ovlivnění tělesných funkcí). A všechny tyto zázraky dokáže náš mozek i během několika vteřin.

Pomáhá relaxovat

Záleží samozřejmě na tom, co čteme a jak moc nás text dokáže pohltit. Před spaním bude možná lepší úsměvný román, který nás uvolní a pozitivně naladí, než horor, při kterém se v nás krve nedořeže. Faktem ovšem je, že v obou případech určitě zapomeneme na starosti všedního dne. Dobrá kniha patří mezi nejlepší antidepresiva a hlavně, nemá vedlejší účinky. Tedy pokud díky probdělé noci nad knihou nebudeme mít v práci pozdní příchod.

Vede k pochopení druhých

Díky čtení mnohdy nahlédneme do nitra druhých lidí. Řádkům totiž autor svěří věci, které by nahlas třeba nikdy neřekl. Zdaleka se nemusíme s dotyčným ztotožnit. Můžeme však poznat, a díky tomu také pochopit, myšlení druhých lidí. Pochopit, co se v druhých může odehrávat – co cítí, jaké životní prožitky a zkušenosti utvářely jejich postoje. Rozvineme tak svou empatii, tedy schopnost vcítit se do druhých lidí. Tato vlastnost nám v běžném životě zcela určitě přijde vhod.

Poučí nás na účet druhého

V knihách najdeme mnoho situací z běžného života. Můžeme se v nich tedy poučit z chyb druhých lidí, aniž bychom si museli lidově řečeno nabít vlastní čumáček.

Procvičí cizí jazyk

Pokud se učíme cizí jazyk nebo si potřebujeme udržet jeho určitou úroveň, je dobré sáhnout po knize v tomto jazyce. Musíme si však vybrat vhodnou úroveň. Náš mozek postupně přestane překládat slovo od slova, ale začne vnímat text jako celek. Jednoho krásného dne zjistíme, že vůbec nevadí, když tu a tam nějaké slovo neznáme. Dokonce se časem přistihneme, že nás tu a tam nějaká myšlenka napadne přímo v cizím jazyce. A to už je známka toho, že jsme se vypracovali na vyšší „level“.

Klasické booky vs. e-booky

Přinese nám klasická kniha stejný požitek jako elektronická? Nyní jsme se dostali na tenký led, na jehož jednom konci stojí zarytí příznivci knih tištěných a na druhém čtenáři knih elektronických. Z toho je jasné, že oba typy knih dokáží čtenářům přinést nemalý požitek. Pravdou ovšem je, že v dnešní době extrémně namáháme zrak sledováním nejrůznějších displejů a obrazovek. Výsledkem jsou suché oči a nutnost používat umělé slzy zvlhčující oči už i u žáků základní školy. Sebekvalitnější displej na čtecím zařízení se nikdy nevyrovná kvalitnímu dennímu světlu. Takže z hlediska zdravých očí klasické knihy získávají velké plus.