Ptačí život jako na dlani! Vydejte se s odborníky na vycházky do Lešné a Vsetína

VSETÍNSKO – Výjimečný zážitek pro děti i dospělé si připravilo Muzeum regionu Valašsko na nadcházející víkend. Ve dvou vycházkách můžete nahlédnout do života ptáků volně žijících ve valašské přírodě a dozvědět se zajímavé informace o jejich biologii, ekologii, odchytu či kroužkování. Užijte si překrásný den v přírodě, a to v pátek v okolí Choryňského rybníka a v sobotu v Panské zahradě ve Vsetíně.

Festival ptactva je součástí mezinárodní kampaně Birdlife International, která chce upozornit na fenomén ptačí migrace a na nebezpečí, která na ptáky na jejich cestách mohou číhat. Za jejich pozorováním se vydají lidé po celé Evropě. Pořadatelé z Muzea regionu Valašsko si pro vás připravili hned dva nebývalé zážitky.

První procházka se uskuteční v sobotu 5. října na trase ze Lhotky nad Bečvou k Choryňskému rybníku. „Sraz je v 8.45 na vlakovém nádraží ve Lhotce. Zájemci z Valašského Meziříčí mohou přijet společně vlakem s vedoucím ČSOP Valašské Meziříčí Mirkem Dvorským. Sraz na vlakovém nádraží ve Valašském Meziříčí je v 8.25,“ informoval zoolog Muzea regionu Valašsko a hlavní organizátor akce Zdeněk Tyller. Informace získáte na telefonních číslech 775 284 222 (Tyller) nebo 728 585 009 (Dvorský).

Na Vsetíně se Festival ptactva uskuteční v neděli 6. října. „Sejdeme se v osm hodin u vchodu do Panské zahrady ze strany od náměstí Svobody. Povíme si konkrétně o životě pozorovaných ptáků, uvidíte nárazové sítě pro odchyt a také si například řekneme, proč se vlastně ptáci kroužkují. Podle zájmu účastníků se můžeme projít i podél řeky Bečvy a nakonec i k zámku,“ uvedl Tyller.

V případě vydatného deště se akce v Lešné nekoná. U vsetínské vycházky je ale přichystána i „mokrá“ varianta. „Vystoupali bychom na věž, kde je krom krásné vyhlídky i rozsáhlá přírodovědná expozice. K tomu by proběhla i přednáška o ptácích v místnosti s dataprojektorem. Pokud si nebudete s počasím jisti, volejte na mé telefonní číslo 775 284 222,“ doplnil Tyller.