Chcete vidět zblízka, jak v horolezci natírají rozhlednu? V Třebíči můžete

TŘEBÍČ – Rozhledna na Pekelném kopci u Třebíče dostane nový kabát. Od pondělí 8. dubna ji za plného provozu začnou natírat horolezci. Práce jim bude trvat měsíc a třebíčská radnice žádá, abyste byli jako návštěvníci ohleduplní a opatrní.

První oficiální návštěvníky uvítala rozhledna 5. prosince 2014. Do výšky 23,3 metrů se dostanete, když vystoupáte 125 schodů. Dohlédnete například na zámek Sádek, na Klučovskou nebo Zadní horu, Mařenku, ale také na Pavlovské vrchy a za dobrého počasí i na rakouské Alpy.
Název Pekelného kopce se váže k místní třebíčské pověsti, kdy svatý Prokop zkrotil ďábla a potom ho odhodil právě na Pekelný kopec. Jiná pověst uvádí, že na vrcholu žil čert, který sem unikl před sv. Ivanem z jeho jeskyně ve Svatém Janu pod Skalou ve Středních Čechách.

Samotná rozhledna má kromě souvislostí s bazilikou svatého Prokopa v sobě zakomponovaný prvek z židovské kultury – půdorys kombinovaný ze dvou čtverců připomíná Davidovu hvězdu. Autorem projektu stavby z modřínového dřeva (dobře vzdorující povětrnostním vlivům) s ocelovým schodištěm a dalšími prvky je brněnský architekt Pavel Jura, který vytvořil několikrát oceněnou rozhlednu na Výhonu u Židlochovic.