Rozhlédněte se z rozhleden aneb Velké Meziříčí jako na dlani

Díváte se rádi na svět z výšky? Vydejte se na cestu do Meziříčí. Milovníky panoramatických výhledů zde čekají rozhledny nejrůznějších konstrukcí – kamenné, ocelové, různých výšek, jmen a především dalekých rozhledů na město i do krajiny Českomoravské vrchoviny.

Dominanta nad údolím říčky Oslavy

Hluboké údolí nad městem překlenuje dálniční most Vysočina – s výškou 77 m nejvyšší a délkou 426 m druhý nejdelší most na dálnici D1. Ve skutečnosti jsou to dva souběžné ocelové mosty, pro každý směr dálnice jeden. Historii výstavby dálnice a mostu je věnovaná expozice ve velkomeziříčském muzeu. Můžete si zde prohlédnout několik desítek modelů mostů z celé republiky a načerpat informace o vývoji cest, stezek a silnic již od středověku. Děti potěší skládačka, ze které si můžou sestavit most. A pokud ještě vyhlédnete ze zámeckého okna, spatříte v dálce i skutečný most nad údolím. Podívaná vskutku ohromující.

Historické náměstí a evropský unikát

Dominantou velkomeziříčského náměstí je farní kostel sv. Mikuláše ze 14. století s vyhlídkovou věží, která je pro turisty každoročně přístupná od 1. 6. do 31. 8. Má výšku 64 metrů a když vyšlapete 153 schodů až na ochoz věže, budete odměněni nádherným výhledem na celé město, zámek i dálniční most s ocelovými pilíři. Věž kostela vás neohromí jen výhledem, ale i raritou, kterou jsou věžní hodiny s největším prosvětleným ciferníkem ve střední Evropě o průměru 420 cm.

Vyhlídková šroubovice DNA

Meziříčí vám nabídne něco zajímavého i ze současné architektury. Na vrcholu Fajtova kopce byla postavena železná rozhledna ve tvaru šroubovice DNA vysoká 36 metrů. Pro svoji jedinečnost se v roce 2015 stala rozhlednou roku. A ještě jedna zajímavost týkající se spirálovitě točitých schodů. Každý stupeň má cedulku se jménem sponzora, který přispěl na stavbu rozhledny. Když obětujete vstupné 20 Kč, uvidíte z kruhové vyhlídkové plošiny do širokého okolí.

I z malé Rubačky je rozhled do dálky

Nedaleko Meziříčí u obce Oslavička je malá ocelová rozhledna Rubačka, postavená na střeše opraveného vodojemu ve výšce 580 metrů nad mořem. Z lesního parkoviště se vydáte po neznačené cestě až na vrchol kopce. Výška konstrukce je 7 metrů, proto zdolat 42 ocelových schodů na vyhlídkový ochoz bude pro vás určitě maličkost. Mezi lesnatým porostem Českomoravské vrchoviny je pěkný pohled na město i dálniční viadukt.

Velké Meziříčí neboli Velmez anebo také Medříč, jak zkráceně nazývají obyvatelé své město, vám toho může nabídnout ještě víc – zámek, židovskou obec, kulturní a sportovní vyžití, naučnou stezku v Balinském údolí a okolní lesy, kde si na své přijdou houbaři.

Určitě uznáte, že za jeden den se to nedá stihnout. A co takhle se ubytovat přímo pod zámkem nebo v hotelu s vlastním minipivovarem?

Hotel Pod Zámkem
Radnická 6, Velké Meziříčí
tel. 566 520 900
www: www.hotel-vm.cz

Hotel Jelínkova vila
Hotel & Pivovar
Třebíčská 342/10, 594 01 Velké Meziříčí
tel. 566 502 205
www: www.jelinkovavila.cz

Místo

Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, město Velké Meziříčí

Kontakt

Turistický portál Velké Meziříčí www.turistikavm.cz.

Doprava

Do Velkého Meziříčí se dostanete po dálnici D1, sjezd na 141 nebo 146 km a dále po silnici II/602. Pravidelné spojení je i autobusové. Pokud pojedete vlakem, přestoupíte ve stanici Křižanov na lokálku do Meziříčí.