S bioodpadem přes zimu v Přerově do kompostárny. Město má za sebou první tři týdny svozu gastroodpadu

Za tři týdny uložili občané do nádob na gastroodpad 560 kilogramů zbytků jídla. Předpokladem je, že by se mělo město Přerov dostat na průměrnou hmotnost odpadu v jedné nádobě ve výši 20 kilogramů. Prozatím je průměr 9,3 kilo

PŘEROV – Město Přerov upozorňuje, že svoz bioodpadu rostlinného původu z přerovských ulic končí v pátek 2. prosince. Po tomto datu až do jara mohou Přerované vozit tento druh odpadu do kompostárny. Město má za sebou také první tři týdny zkušebního provozu ve sběru gastroodpadu a už má i první výsledky. 

Svoz bioodpadu z přerovských ulic končí v pátek 2. prosince. V následujícím týdnu se budou hnědé nádoby svážet ze stanovišť do areálu Technických služeb města Přerova, kde se vyčistí a nachystají na následující sezónu. Kdo nechce, aby odpad rostlinného původu přes zimu končil v kontejnerech na směsný odpad, má možnost jej odevzdat v kompostárně v Žeravicích.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V kontejnerových hnízdech v přerovských ulicích se nachází 146 bio popelnic o objemu 240 litrů, 21 bio kontejnerů o objemu 770 litrů a 100 nádob o objemu 1100 litrů. Kromě toho stojí u rodinných domů v Přerově a v místních částech 3 a půl tisíce menších hnědých nádob. I pro ně letošní svozová sezóna končí  a pracovníci technických služeb doporučují, aby občané po posledním svozu nádoby vymyli a uskladnili na příští rok. „Svoz se obnoví až 3. dubna příštího roku, do té doby mohou Přerované vozit tento odpad do kompostárny,“ řekl náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Přerov má svou kompostárnu od roku 2015 – nachází se čtyři kilometry od města, na území skládky v místní části Žeravice. Její kapacita byla původně projektována na 2 a půl tisíce tun bioodpadu ročně, o rok později už bylo třeba zvýšit kapacitu na 3 a půl tisíce. Jenže se ukázalo, že ani toto navýšení nestačí, proto došlo před třemi lety k rozšíření kompostárny, která dnes ročně zpracovává 6 tisíc tun bioodpadu. Kompost si mohou Přerované odebírat za manipulační poplatek, termíny výdeje bývají vždy zveřejněny na stránkách technických služeb.

Pět set šedesát kilo gastroodpadu za tři týdny 

Město má za sebou také první tři týdny zkušebního provozu ve sběru gastroodpadu. „Přerované mají od listopadu možnost vhazovat gastroodpad rostlinného i živočišného původu do speciálních nádob o objemu 120 litrů. Dvacítka nádob má své stanoviště v ulicích Mikuláškova, Osmek, Seifertova, Sokolská, Svornosti, U Výstaviště, Velká Dlážka a Za Mlýnem,“ připomněl náměstek Dohnal. A odbor majetku už má i první výsledky. „Zatím máme za sebou tři svozy. Ve čtvrtek 3. listopadu bylo v nádobách 190 kilogramů gastroopadu, o týden později to bylo 230 kilo a poslední svoz, který byl 17. listopadu, ukázal na váze 140 kilogramů,“ upřesnila Eva Kousalová z přerovského magistrátu. Připomněla, že pro tento druh odpadu není žádné omezení, takže Přerované mohou zbytky jídel do připravených nádob odkládat i v průběhu zimy. Gastroodpad bude využit pro výrobu obnovitelné elektřiny, tepla a biometanu v bioplynových stanicích.

V pondělí 5. prosince začnou pracovníci Technických služeb města Přerova odvážet hnědé nádoby z přerovských ulic. Zpět se vrátí až na jaře.