Seznamte se s největším jihočeským knihtiskařstvím – výstava mapující příběh vimperského knihtisku končí

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Chcete zažít atmosféru světové průmyslové výstavy, požár Vimperka, či společně s Johannem Steinbrenerem vítat císaře Františka Josefa I.? Výstava ke 110. výročí úmrtí zakladatele knihtiskařského impéria už končí.

Příběh knihtisku začíná již v 80. letech 15. století, kdy ve Vimperku působil pasovský tiskař Johann Alakraw, který zde vytiskl první český kalendář. V polovině 19. století na vimperskou tiskařskou tradici navázal knihař Johann Steinbrener, když si ve svém rodném domě U Slona založil malou knihařskou dílnu a krámek. Díky své píli, řemeslnému umu a vrozenému obchodnímu nadání z malého rodinného podniku vybudoval úspěšnou firmu, jejíž výrobky se vyvážely do celého světa. Modlitební knihy z jeho produkce se dočkaly mimořádné obliby daleko za hranicemi českých zemí a byly vydávány téměř ve 30 jazykových mutacích, včetně indiánských a afrických domorodých jazyků. Stejné proslulosti dosáhly i vimperské lidové kalendáře či kolibří korány.

Jaký byl osud firmy po smrti jejího zakladatele a co se stalo s tiskárnami Stráž? Odpovědi naleznete na výstavě Johann Steinbrener: příběh vimperského knihtisku, která nabízí příjemné seznámení s tímto největším jihočeským knihtiskařstvím nejen prostřednictvím velkého množství reprodukcí a fotografií, ale i výběrem exponátů. V budově Jihočeského muzea ji však můžete navštívit pouze do 13. 10.