Staňte se na chvíli seriálovým Jakubem sklářem

Památná sklárna Huť Jakub v Tasicích je nejstarší dochovaný sklářský objekt nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Okolo pecí leží sklářské píšťaly tak, jak je tu odložili mistři skláři před více jak 200 lety. Toho využili i filmaři, kteří zde natočili úspěšný televizní seriál Synové a dcery Jakuba skláře. A právě po filmovém hrdinovi dostala tato kulturně technická památka své jméno. Neváhejte a přijeďte si poslechnout poutavé vyprávění o historii i současnosti jedinečného sklářského skanzenu.

Dotýkati se exponátů dovoleno!

Průvodce sklářským skanzenem vás zavede do jednotlivých objektů sklárny, tak jak postupuje výroba třeba obyčejné skleničky. Srdcem tasické huti je vyvýšená kruhová pec s deseti pánvemi a dřevěným ochozem. A právě zde máte možnost nahlédnout do pece a potěžkat si sklářskou píšťalu a sklářské nástroje a obdivovat unikátní technické zařízení – generátor na výrobu plynu, který sloužil k vytápění pecí.

Můžete si osahat sušící linku, kde se vypalovaly vázy anebo si sednout na židli, přes kterou visí zapomenutý svetr poslední dělnice. Obdivně postojíte u karuselky, což je zapalovací stroj z roku 1920, který se používal v brusírně k začišťování skleněných polotovarů a vypadá jako malý dětský kolotoč.

Ze starých budov na vás dýchne historie. Hutní hala má stále ještě dřevěný krov z roku 1821. Nejvýznamnější a nejstarší budovou z 18. století je panský dům, kde bydleli skelmistři, a na nádvoří stojí mohutný, přibližně 150 let starý kaštan, který hrál také jednu z rolí v seriálu. Sedávali pod ním na lavičce mistři skláři. Natáčení televizního seriálu probíhalo za normálního provozu, a tak jsou na filmových záběrech vidět herci i skuteční zaměstnanci sklárny.

Obchůdek se sklem a skláření

Sklárna leží uprostřed tasických lesů, je to opravdu magické místo, které se nezměnilo od roku 1796, kdy sklárnu založil huťmistr Ferdinand Čapek. Krásné křišťálové duté sklo, posléze i sklo broušené a vitrážové, nápojové soupravy, skleněná těžítka a další křehké skvosty putovaly do různých zemí světa, a to díky dovednosti zdejších sklářů.

Prohlídka huti na vás určitě tak zapůsobí, že byste si rádi na památku odvezli domů skleněný dárek. Proto zde majitelé skanzenu otevřeli obchůdek s nabídkou výrobků českých skláren a sklářských výtvarníků.

V průběhu roku zde probíhají výstavy a také zajímavé celodenní akce nazvané skláření. Uvidíte ukázky sklářského řemesla, jako je foukání, tvarování nebo broušení. Některé z technik si můžete sami vyzkoušet – vy i vaše děti.

Kudy vede cesta do Tasic?

Sklárna leží v Kraji Vysočina. Pojedete-li z Havlíčkova Brodu, pokračujte dále na Ledeč nad Sázavou, Bělou a pak přímo do Tasic
nebo
od Kutné Hory na Zbraslavice do Bohdaneč a Třebětína a odtud do Tasic.
Parkovat můžete přímo před areálem sklárny.

Kontakt

Huť Jakub
Tasice 1, Bělá – Tasice
584 01 Ledeč nad Sázavou
tel. 564 566 165, 732 501 816
web: www.sklarnatasice.cz

Kdy přijet a jaké je vstupné pro návštěvníky?

Bližší informace o otevírací době a vstupném najdete na webových stránkách sklárny www.sklarnatasice.cz. Všechny budovy sklárny, kde probíhá prohlídka, mají bezbariérový přístup.

Kam se jít najíst?

Restaurace Agnes
Bohdaneč 167, 285 25 Bohdaneč
e-mail: recepce@agneshotel.cz
tel: +420 321 022 087
web: www.agnesprodukty.cz