Státní příspěvek na elektřinu. Závisí na trvalém bydlišti? Dostanou ho i chataři? A co když bydlíte v nájmu?

Říjnové zálohy na elektřinu většinu domácností mile překvapí. Projeví se v nich totiž poprvé státní pomoc. Jelikož se jedná o zcela nové opatření, panuje ohledně něj spousta otázek. Počínaje jeho výší, přes úlohu distribuční sazby a změnami záloh konče. Udělejte si tedy s námi jasno.

 Úsporný tarif

Úsporný tarif je označení pro jednorázový státní příspěvek určený domácnostem, jehož cílem je zmírnit dopady extrémně vysokých cen energií na obyvatele. Jeho výše závisí na distribuční sazbě elektřiny daného odběrného místa.

Které datum rozhodlo

Rozhodným byl stav k 23. 8. 2022. Toto datum  bylo určeno nařízením vlády ČR. K tomuto datu muselo dané odběrné místo splňovat podmínky pro přiznání příspěvku, tedy spadat do určité distribuční sazby.

Na čem závisí výše příspěvku

Nejvyšší příspěvek, a to ve výši 3 500 Kč, se týká distribučních sazeb D01d a D02d. První je určena domácnostem s malou spotřebou elektřiny (často jednočlenné nebo dvoučlenné domácnosti). Druhá je určena domácnostem se střední spotřebou energie (domácnosti, jež elektřinou svítí a používají běžné spotřebiče – ledničku, pračku apod.)

Příspěvek ve výši 2 000 Kč se týká distribučních sazeb D25d, D26d, D35d, D45d, D56d, D57d. V podstatě se jedná o domácnosti s elektrickým ohřevem vody, hybridním vytápěním, přímotopy či tepelnými čerpadly.

Sazbu si však nemůžete zvolit zcela libovolně. Záleží např. na výši vašeho hlavního jističe.

Kdo příspěvek nedostane

Příspěvek nebyl schválen pro distribuční sazby D61d (tzv. Víkend) pro chaty a chalupy a D27 pro elektromobily.

Chalupy, chaty a přechodné bydliště

Zde záleží na distribuční sazbě. Pokud máte na své chatě např. D01d, pak příspěvek dostanete. Jestliže však využíváte víkendový tarif, zmíněná sazba D61d, která nabízí výrazně nižší ceny zpravidla od pátku 12 hodin do neděle 22 hodin, pak na příspěvek nárok nemáte.

Směrodatné není ani to, jestli v odběrném místě máte trvalé bydliště. Takže se může stát, že příspěvek dostanete na svou domácnost ve městě a zároveň i na chalupu na vesnici (kde jste se třeba kvůli kovidu částečně přestěhovali).

Co udělá příspěvek s vašimi zálohami

Skvělou věcí je, že o příspěvek nemusíte žádat. Automaticky ho musí zohlednit váš dodavatel elektřiny v novém rozpisu záloh, a to od 1.10. 2022. Pokud vaše zálohy na elektřinu činily např. 1000 Kč měsíčně,  pak budou po odpovídající počet měsíců pokryty ze státního příspěvku. U příspěvku 2 000 Kč by se tedy  jednalo o 2 měsíce, kdy by se vám platba nestrhla z účtu a neobjevila se ani na SIPu, protože by ji za vás uhradil stát. Zpravidla obdržíte nový rozpis záloh na elektřinu, které budou patrně sníženy. Je však dobré zkontrolovat si jejich výši. Tyto věci nejlépe zvládnete prostřednictvím on-line aplikace svého dodavatele. Obecně jsou teď telefonní linky dodavatelů energií přetíženy, dovolat se nebude jednoduché.

Jestliže platíte vysoké zálohy, pak se vám příspěvek od říjnové zálohy odečte a vy zaplatíte méně o jeho výši.

A co když bydlíte v nájmu

Pokud bydlíte v nájmu a energie nejsou psány na vás, ale na majitele bytu, pak by se s vámi měl dohodnout na zohlednění státního příspěvku. Nemělo by totiž dojít k situaci, že vy mu zaplatíte již dopředu smluvenou výši záloh (tj. vysoké zálohy neponížené o státní příspěvek), zatímco mu úspora ze státního příspěvku „spadne do kapsy“.

Další informace můžete najít na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.