Středočeští hygienici doporučují s ohledem na zranitelné: Noste v domovech pro seniory respirátory! 

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Další vlna covidu nastartovala i u nás. Lidí s pozitivním testem je nyní dokonce víc než před rokem. Nejvíc nakažených přibylo za posledních sedm dní v hlavním městě a v okrese Praha-východ. Na 100 tisíc lidí tam připadá víc než stovka případů. Počet nově prokázaných onemocnění covid-19 se v pondělí ve středních Čechách vyšplhal ke 350 případům.

Největšímu riziku závažných onemocnění čelí lidé starší 60 let, chronicky nemocní a se ztrátou imunity. „Vyzývám členské státy, aby neprodleně zavedly druhé posilující očkování pro všechny osoby starší 60 let a všechny zranitelné osoby,“ uvedla komisařka EU pro zdraví Stella Kyriakidesová.

Žádná opatření, vakcíny ani léky

Posilující vakcína bude u nás ale k dispozici nejdříve v půlce srpna a světově doporučený, zatím jediný prokázaně účinný lék Paxlovid, ministerstvo zdravotnictví kvůli financím zatím nedovezlo. Žádná opatření ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zavádět nechce. To proto, že aktuálně nejrozšířenější mutace covidu-19 způsobuje těžší průběhy výjimečně. Přesto se počet infikovaných v nemocnicích za poslední dva týdny skoro zdvojnásobil.

S ohledem na zranitelné

Středočeští hygienici doporučují veřejnosti při návštěvách u klientů v pobytových zařízeních sociálních služeb a pacientů hospitalizovaných na lůžkových odděleních zdravotnických zařízení nosit po celou dobu návštěvy respirátor či nanoroušku a dodržovat i další hygienická opatření, jako jsou důkladné mytí či dezinfekce rukou.

Lidé s projevy jakéhokoliv infekčního onemocnění by měli návštěvu odložit až na dobu, kdy příznaky zcela odezní. Zrovna tak by po návratu ze zahraniční dovolené měli nejméně 3-5 dní počkat.

Minimum pro nejohroženější

„Je to absolutní minimum, které mohou pro ochranu zdraví i životů nejen svých blízkých občané v době vzrůstajícího rizika nákazy udělat. Tato forma prevence současně přispěje i k tomu, aby se později nemusela přijímat daleko razantnější hromadná opatření například v podobě úplného zákazu návštěv v jednotlivých zařízeních tohoto typu,“ uvedla Dana Šalamunová ze středočeské hygienické stanice.

Doporučení pro seniory

Seniorské či jinak zdravotně kompromitované populaci dále hygienici doporučují v případě pohybu a pobytu mimo domov nebo své pobytové zařízení nosit v uzavřených prostorech respirátor či nanoroušku. Týká se to zejména v MHD, ordinací, obchodů, provozoven služeb. Samozřejmě také včas, (až to bude možné), podstoupit očkování či aplikaci posilující dávky očkování chránící proti závažnému průběhu onemocnění Covid-19.