U hlavního nádraží v Jihlavě vznikne další terminál městské hromadné dopravy

JIHLAVA – Už tento měsíc začnou v Jihlavě práce na novém terminálu městské hromadné dopravy. Vznikne u hlavního vlakového nádraží a jeho součástí budou nejen zastávky pro náhradní vlakovou dopravu a rozšířené parkoviště, ale i nově upravený přilehlý park.

V rámci projektu projdou opravou jak odstavné plochy pro autobusy a trolejbusy, tak i samotná točna. „Zrekonstruujeme a přesuneme stávající zastávky MHD. Autobusovou zastávku směr centrum sloučíme s nástupní trolejbusovou a autobusovou zastávku směr z centra vybudujeme v nové poloze,“ uvedl náměstek primátorky Petr Ryška.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Součástí nového terminálu budou bezbariérové zastávky pro náhradní vlakovou dopravu a počítá se i s opravou a rozšířením parkoviště P+R. Úpravy se dočká i přilehlý park, spraveny budou cesty, prostor oživí nové lavičky. „Konečně tak budeme mít reprezentativní místo pro cestující, kteří si tam budou moci posedět a odpočinout,“ doplnil náměstek primátorky.

Nový terminál bude vybaven bezbariérovými komunikacemi pro pěší včetně bezbariérově upravených přechodů pro chodce s nasvětlením. A majitele kol určitě potěší dostatek míst pro cyklostojany.

Hlavním cílem výstavby je zkvalitnění dopravní obslužnosti krajského města a lepší propojení jednotlivých forem dopravy. „Jde nám o zvýšení komfortu cestujících a usnadnění jejich přestupů mezi osobní vlakovou a městskou hromadnou dopravou,“ dodal Petr Ryška.

Nový terminál, jehož výstavba vyjde na 28,5 milionů korun, by měl být hotov do června příštího roku.