Uherskohradišťská nemocnice je nově jedním ze 14 specializovaných center pro předčasné porody

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Uherskohradišťské nemocnici se začátkem května podařilo získat statut Perinatologického centra. Zařadilo se tím do celostátní sítě čtrnácti specializovaných pracovišť, kde pečují o předčasně narozené děti.

Perinatologické centrum je určeno pro děti, které se narodí od začátku 32. týdne těhotenství. „Maminky, které mají v době těhotenství potíže a hrozí jim předčasný porod, jsou pravidelně monitorovány. Díky perinatologickému centru bude jim i jejich nedonošeným miminkům poskytnuta v naší porodnici adekvátní odborná péče. Předejde se tak i nepříjemným zkušenostem z minulosti, kdy byli nedonošení novorozenci kvůli naplněné kapacitě ve zlínské porodnici převáženi do vzdálených specializovaných pracovišť,“ vysvětluje primářka porodnicko gynekologického oddělení Soňa Pánková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Neonatální medicína za poslední roky velmi pokročila. V naší porodnici se díky erudovanému a specializovanému personálu a přístrojovému vybavení dokážeme postarat o novorozence, kteří se rozhodnou přijít na svět dřív. Jsem moc ráda, že se naše nemocnice zařadila mezi 14 specializovaných center v České republice,“ říká primářka dětského oddělení Irena Baroňová.

V uherskohradišťské porodnici se ročně narodí přes 1 600 dětí. Z toho zhruba 70 z nich má po porodu problémy s adaptací a vyžaduje specializovanou péči.