Ukrajinské dětičky se ve Zlíně učily cestovat MHD

ZLÍN – Milou návštěvu uvítali ve vozovém depu Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice. Zavítala tu totiž dvanáctičlenná skupinka ukrajinských dětí ve věku od tří do šesti let. Společně se učily pravidlům bezpečného cestování a osvojily si i některá nová česká slovíčka.

Exkurzi si domluvila zlínská jednota tělovýchovné a kulturní organizace Orel pro svou adaptační skupinu ukrajinských dětí předškolního věku. „S ukrajinskými dětmi pracujeme v adaptační skupině od poloviny letošního dubna. Dělají velké pokroky. Poslední měsíc jsme měli jako hlavní téma dopravu a bezpečnost na silnicích. Děti si osvojují česká slovíčka, která se tématu týkají. Ve skupině máme dohromady dvacet dětí a pomáhají nám také dvě ukrajinské vychovatelky. Děti, které tu jsou od dubna, už umějí docela dobře česky,“ popisuje vedoucí skupiny Marcela Sousedíková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Děti se seznámily s vozy MHD, vyzkoušely si označování jízdenek, dozvěděly se něco o ochraně před úrazem elektrickým proudem a také o správném chování cestujícího. Úspěch sklidil průjezd myčkou i sledování jízdy trolejbusu na modelové dráze v zasedací místnosti.

„Pořádáme exkurze se zaměřením pro nejrůznější věkové i profesní skupiny. Pro mateřské, základní i střední školy, pro zdravotně postižené, pro fanoušky MHD. Děti z jiného než českého jazykového prostředí jsme zde však nyní měli poprvé,“ řekl vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.

K dokonalému oboustrannému porozumění během exkurze přispěl i jeden z řidičů DSZO, který se ujal role tlumočníka. Devětačtyřicetiletý Vasyl Budz, který se na Ukrajině živil jako instruktor v autoškole, žije v Česku tři roky a posledních pět měsíců jezdí pro DSZO v zaměstnaneckém poměru jako řidič autobusu. „O práci řidiče MHD mám zájem a líbí se mi,“ potvrdil Vasyl Budz, který sám český jazyk zvládá velmi dobře.