V extrémním horku jako dnes potřebují naši pomoc. Může jít o život!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Probíhající tropické dny představují pro všechny vysokou zátěž. Meteorologové z ČHMÚ vydali pro Střední Čechy výstrahu třetího stupně. Znamená to, že nám hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Tepelný stres ohrožuje více než ostatní především seniory. Jedinci s méně přizpůsobivým termoregulačním systémem organismu jsou ve vedrech vystaveni většímu zdravotní riziku komplikací, zejména pokud trpí kardiovaskulárními chorobami nebo nemocemi dýchacího ústrojí.

Co můžeme dělat?

V pekelném horku bychom měli být v kontaktu s rodinou, nemocnými nebo jinak oslabenými přáteli, zvláště těmi, co žijí sami.  Zavolat jim alespoň jednou denně. Zeptat se, jak se jim daří a hlavně je povzbudit, aby pili dostatek vody, i když necítí žízeň. Můžeme jim také nabídnout, že za ně dojdeme nakoupit nebo vyřídit jiné nezbytné pochůzky, aby se nejhorší výhni venku mohli vyhnout. Naopak, pokud je to možné, můžeme je vzít do klimatizované knihovny, kina nebo do kavárny v obchodním centru, kde se osvěží. A budou jistě vděčni i za vaši samotnou přítomnost.

Pokud zpozorujete typické příznaky pro přehřátí organismu, nebo zhoršení zdravotních problémů, neváhejte a vyhledejte lékařskou pomoc. Může jít o život.

ČHMÚ výstrahy