Ve Velkých Opatovicích uvidíte největší kartografickou expozici u nás

V prostorách velkoopatovického zámku si můžete prohlédnout největší expozici map a zeměměřictví v celé České republice. Opravdovou raritou Moravského kartografického centra je obří plastická mapa historických zemí Moravy a Slezska na ploše 110 m² z přelomu 19. a 20. století.

Stálá výstava vás provede vývojem kartografického zobrazení Čech, Moravy a Slezska od nejstarších dob do současnosti. V reprodukcích uvidíte zásadní díla naší kartografické historie, například prehistorickou Pavlovskou mapu na mamutím klu, Klaudyánovu mapu Čech z roku 1518 nebo rukopisné mapy. Ve velkém sále si můžete prohlédnout již zmíněnou velkou reliéfní mapu.

Centrum není zaměřené jen na kartografii, ale i na geodézii, fotogrammetrii a další zeměměřičské obory. Jistě jste již viděli geodety pracující v terénu. Zblízka si můžete prohlédnout přístroje, které používají, jako například teodolit, tachymetr, dálkoměr nebo nivelační stroj. Vystaveny jsou i fotografické kamery a překreslovače leteckých snímků, které centru zapůjčilo Národní technické muzeum.

Děti se v kartografickém centru nudit nebudou. Je zde pro ně přichystán výchovně vzdělávací program, kde na ně čeká skládací plastický model krajiny i model ČR složený z jednotlivých dílů.

Unikátní muzeum v unikátní budově

Moravské kartografické centrum není jedinečné jen svou expozicí, alel i budovou, ve které sídlí. Tou je nově vybudované křídlo velkoopatovického zámku. Projekt tohoto kulturního zařízení navrhl Ing. arch. Zdeněk Fránek a nazval jej Fossilis, neboť připomíná trilobita. Neméně zajímavý je hlavní sál, jehož interiér ve vás vzbudí dojem, že jste se ocitli v nějakém starokřesťanském chrámu.

Místo

Jihomoravský kraj, okres Blansko, Velké Opatovice

Kontakt

Informační centrum Mikroregionu Malá Haná
Žleb 264, Velké Opatovice, 67963
tel.: +420 516 477 303
e-mail: infocentrum@velkeopatovice.cz
www.velkeopatovice.cz

Otevírací doba

duben, květen, říjen: víkendy a svátky 10 – 16 hod.
červen – září: úterý – pátek prohlídky v 10 a ve 13 hod., víkendy a svátky 10 – 16 hod.
Poslední prohlídka Moravského kartografického centra je hodinu před uzavřením – tj. v 15 hod.

Vstupné

dospělí 60 Kč, děti, studenti a důchodci 40 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí, 2 děti) 160 Kč

V ceně vstupenky je vstup do Moravského kartografického centra a Památníku města. V případě aktuální výstavy je platná cena aktuální výstavy.
Příplatky ke vstupnému: fotografování 30 Kč, kamera 100 Kč, půjčení lupy 80 Kč, audioprůvodce 40 Kč.

Kde se najíst a ubytovat?

Hotel Pod Zámkem
Hradní 4, 680 01 Boskovice
tel: +420 516 456 056, +420 515 536 953
e-
mail info@hotelpodzamkem.com
www.hotelpodzamkem.com