Ve Zruči u Plzně poznáte letecký ráj na louce plné příběhů

Je to příběh rodinného muzea, který se začal psát před více jak 25 lety. Ve Zruči u Plzně na palouku pod širým nebem můžete navštívit unikátní sbírku letadel, vrtulníků, tanků a další vojenské techniky, která vlastně vznikla jen tak pro radost.

Muzeum letadel poznáte již z dálky. Vystavené modely totiž nelze přehlédnout. Své útočiště zde našla řada vysloužilé vojenské techniky, kterou otec a syn Tarantíkovi zachránili coby nepotřebnou “veteš”. A tak, jste-li fandové do letadel, tanků a dalších strojů, zde si přijdete na své, neboť do některých z nich můžete nahlédnout, osahat si je a třeba si i sednout.

Air Park Zruč u Plzně. Zdroj: Air Park Zruč-Senec pro novinykraje.cz

Uvidíte na padesát exponátů, mezi kterými jsou doslova unikáty, původně odsouzené k zániku. Je tu řada historických MiGů, Suchojů, americký nadzvukový přepadový stíhač F-104 Starfighter, který si vysloužil označení „létající rakev“, nebo francouzský stíhací nadzvukový letoun Mirage III. Raritou zdejšího muzea je “létající kamera”, což je letoun Antonov 30 s prosklenou přídí. V jeho interiéru se totiž ukrývala černá komora pro vyvolávání fotografií přímo za letu. Své místo tu má i filmová hvězda, a to model stíhačky Spitfire z filmu Jana Svěráka Tmavomodrý svět.

Air Park Zruč u Plzně. Zdroj: Air Park Zruč-Senec pro novinykraje.cz

V tankovém území si můžete prohlédnout nejen tanky, ale i další pozemní vojenskou techniku – děla a obrněné transportéry. Nejstarší exponáty jsou dokonce pamětníci druhé světové války. Jedním z nich je i legendární tank T-34. Seděli jste někdy v „téčku”, jak se mu říkávalo? Tady máte jedinečnou možnost nakouknout i posadit se.
Air Park se také chlubí novými přírůstky. Jedním z nich je letadlo Tu-134, které je také jediným unikátním exponátem v České republice, nebo letadlo C-47 Douglas Dakota.
Je zde i spousta dalších rekvizit a zajímavostí, jako například socha Stalina nebo letadlo, které sloužilo jako restaurace. Fandové do vojenské techniky se mohou vyfotit v helmě nebo ve vojenské uniformě.

Příběh dvou nadšenců

Netradiční rodinné letecké muzeum, nazývané Air Park Zruč, vzniklo v roce 1993. Tehdy se pilot Karel Tarantík a jeho syn Miloš rozhodli zachraňovat letadla, o které nikdo neměl zájem. Díky jejich zanícení a odhodlání můžete dnes obdivovat stroje, které byly a jsou určené k sešrotování. Seznámit se blíže s příběhy letadel a tanků můžete v knize „Příběhy letadel a tanků” autora Karla Tarantíka, která vyšla letos v září a je k dostání v muzeu.

Místo

Plzeňský kraj, okres Plzeň-sever, Zruč-Senec

GPS Air Parku: 49.8088261N, 13.4153572E
Parkoviště je před areálem muzea.

Kontakt

Air Park
Ke Křižovatce 538
330 08, Zruč-Senec
tel: Karel Tarantík +420 606 283 320
tel: Miloš Tarantík +420 606 945 360, +420 605 945 360
e-mail: tarantikm@seznam.cz
www.airpark.wz.cz

Otevírací doba

Letecké muzeum je otevřeno celoročně. V zimním období od 10 do 17 hodin. V letním období od 10 do 18 hodin, o letních prázdninách od 10 do 20 hodin.

Vstupné

základní prohlídkový okruh – dospělí 200 Kč, děti do 15 let 100 Kč, děti do 6 let 50 Kč
speciální okruh s průvodcem – dospělí 200 Kč, děti do 15 let 200 Kč, děti do 6 let 100 Kč
vstup do Tu-104 s průvodcem – dospělí 100 Kč, děti do 15 let 100 Kč

Bližší informace o nabídce dalších tématických okruhů na webových stránkách muzea www.airpark.wz.cz.

Kde se najíst a ubytovat?

Air Park Zruč je nedaleko města Plzeň, které nabízí širokou nabídku restauračních a ubytovacích zařízení – Visit Plzeň www.visitplzen.eu.