Vesnice bojovaly o titul! Která v kraji je nejlepší?

OLOMOUCKÝ KRAJ – Poosmnácté bojovaly obce v kraji o titul Vesnice roku. Na vítěze, kromě pozornosti a prestiže čeká třísettisícová odměna. Letos vyhrála třetí největší obec na Přerovsku.

S místními částmi Kunčice, Lučice a Nejdek je obec Bělotín třetí největší v přerovském okrese. Mezi dominanty vesnice s 1800 obyvateli patří kostel svatého Jiří s bohatým barokním interiérem. Místo na Jelením kopci, kde v době ledové skončil svou pouť skandinávský ledovec, připomíná památník Evropského rozvodí.

Obec Bělotín se ode dneška navíc může pyšnit titulem Vesnice Olomouckého kraje roku 2019. „Vítězství v soutěži přijímám s velkou pokorou. Je to ocenění všech obyvatel obce. Věřím, že budou mít stejnou radost jako já,“ sdělil starosta Bělotína Eduard Kavala.

Kromě zlaté stuhy za vítězství v krajském kole soutěže se Bělotínští mohou těšit také na odměnu od hejtmanství v podobě tří set tisíc korun. Druhé Svésedlice získají dvě stě tisíc a Partutovice, které obsadily třetí příčku, pak sto tisíc korun.

„Za osmnáct let svého trvání si tato soutěž vydobyla místo mezi významnými akcemi Olomouckého kraje. Letos se do ní přihlásilo třináct obcí. Všechny se měly čím pochlubit a vybrat tu nejlepší bylo velmi obtížné,“ řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Pavel Šoltys.

Oranžovou stuhou za spolupráci obce a zemědělského subjektu byla oceněna obec Tištín, modrou stuhu za společenský život získaly Vrchoslavice, zelenou za péči o zeleň a životní prostředí Dobrochov.

Slavnostní vyhlášení výsledků krajského kola soutěže a předání zlaté stuhy proběhne ve vítězné obci 19. července. Bělotín se navíc zúčastní celostátního kola, jehož výsledky budou oznámeny v září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.