Vodní elektrárna královského města Písku skrývá unikát, objevte jej

Vstupte do samého srdce Vodní elektrárny královského města Písku, která je nejstarší tohoto typu v Čechách. Čeká vás muzeum plné výjimečných exponátů a také česká rarita, Girardova turbína unikátní konstrukce. Hydroelektrárna v Písku nabízí rovněž přednášky, exkurze v oblasti obnovitelných zdrojů energie a environmentální výchovu dětí a mládeže.

Nahlédněte do nitra Vodní elektrárny královského města Písku

Muzeum Vodní elektrárny královského města Písku najdete v centru města. Čeká vás velice poutavá prohlídka, neboť hydroelektrárna se pyšní zachovalým technickým vybavením, kde si můžete prohlédnout vodní motory i expozici seznamující s osvětlováním města. Městská elektrárna v Písku je také úzce spjata s českým vynálezcem Františkem Křižíkem.
Při prohlídce poznáte strojovny i turbinárny a další mimořádné výstavní předměty, mezi nimi českou raritu, Girardovu turbínu unikátní konstrukce. Hydroelektrárna v Písku je dodnes v provozu. I když přispívá jen zlomkem energie do spotřeby města, přesto stále vyrábí elektřinu.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Muzejní exponát v městské elektrárně v Písku. Zdroj: Elektrárna královského města Písku
Muzejní exponát v městské elektrárně v Písku. Zdroj: Elektrárna královského města Písku

Prohlídka i procházka u řeky Otavy

Výlet do Vodní elektrárny královského města Písku si nenechte ujít. Je uznávanou technickou památkou a je chráněna jako kulturní památka České republiky. Za příznivého počasí můžete využít posezení na ostrůvku, který náleží k objektu elektrárny. Stín pod stromy nabízí příjemný odpočinek s výhledem na kamenný most.

Ekocentrum vodní elektrárny v Písku

Vodní elektrárna královského města Písku nabízí služby široké veřejnosti v oblasti obnovitelných zdrojů energie, přírodních a technických věd, kultury a historie. Poskytuje odborné i zájmové přednášky z oblasti přírody, obnovitelných zdrojů, techniky, kultury, historie a cestování. Tuto tématiku poskytuje i formou exkurzí, seminářů a veřejných akcí.

Pohled na řeku Otavu a kamenný most v Písku. Zdroj: Elektrárna královského města Písku
Pohled na řeku Otavu a kamenný most v Písku. Zdroj: Elektrárna královského města Písku

Vodní elektrárna královského města Písku je vzpomínkou na Františka Křižíka

Městská elektrárna v Písku vznikla přestavbou původního Podskalského mlýna poté, co se centrum města v roce 1887 rozzářilo obloukovými lampami po ukázce úspěšně provedené Františkem Křižíkem. Nejstarší fungující písecká hydroelektrárna v českých zemích byla uvedena do provozu v roce 1888. V jejím srdci jsou dvě Francisovy turbíny. Po rozsáhlé rekonstrukci začala dodávat elektřinu opět do sítě v dubnu roku 1994. Muzejní expozici mohou návštěvníci shlédnout od roku 1997.

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a další sdělení najdete na internetových stránkách Vodní elektrárny královského města Písku.

Místo výletu

Kraj: Jihočeský
Okres: Písek
Město: Písek

Kontakt

Elektrárna královského města Písku
V Podskalí 2537
397 01 Písek

tel.: +420 737 605 605
e-mail: amex.co@seznam.cz
web: www.elektrarnapisek.cz

Tip na fajn výlet

Sladovna Písek, to je galerie hrou pro děti. Nechte se vtáhnout do rozmanitých tajuplných světů plných objevování a inspirace v originální expozici největší dětské galerie u nás, Sladovně Písek.