Výlet za slavnou Rusalkou: Čím se Antonín Dvořák inspiroval ve Vysoké u Příbrami

Lesní jezírko, krásná příroda a zámeček nedaleko Příbrami okouzlily Antonína Dvořáka natolik, že zde zkomponoval romantickou pohádkovou operu Rusalka. Zajeďte se podívat na místo, kde vznikalo slavné dílo české hudby.

Podivíte se, že jezírko má temnou barvu. Je to proto, že ve skutečnosti vzniklo samovolně, po těžbě rašeliny. Název „Rusalčino jezírko“ vznikl až v době, kdy opera Rusalka byla už slavným dílem. K jezírku vede od zámečku lesní cestička. Představte si, jak po ní kráčel slavný hudební skladatel a okouzlen malebnou přírodou vytvořil nádherný příběh o víle Rusalce. Třeba i vy spatříte pod vodní hladinou vodníka a na paloučku tančící víly.

Dnes se v zámečku nachází Památník Antonína Dvořáka. Životu i tvorbě našeho slavného hudebního skladatele se věnuje originálním způsobem sestavená expozice.

Nebudete číst dlouhé texty, ale naopak si prohlédnete historické fotografie a makety ze scén jeho slavných oper, plakáty a partitury. V hudební místnosti si můžete individuálně poslechnout více než 80 nahrávek Dvořákových děl.

Opeře Rusalka je věnovaná samostatná výstava, která vás nadchne svojí osobitou koncepcí. Půjdete setmělou místností, kde na podlaze vede cestička s prosvětlenými fotografiemi vodní hladiny s listím a vy máte skutečně pocit, že chodíte po lesním jezírku. Prohlédnout si můžete také kostýmy Rusalky, vodníka i ježibaby. Po celou dobu prohlídky vás doprovází krásná skladatelova hudba ozývající se z reproduktorů.

Právem se toto místo pyšní titulem Evropské dědictví, jímž byl v roce 2009 oceněn soubor lokalit ve Vysoké u Příbrami, spojených se skladatelovým pobytem a jeho světově oceňovanou tvorbou.

Místo

Středočeský kraj, okres Příbram
GPS: 49.6368850N, 13.9401597E

Kontakt

Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami, p.o.
Vysoká u Příbramě 69, 262 42 Rožmitál pod Třemšínem
tel.: +420 318 618 115, tel.: +420 724 969 741
e-mail: pamatnik@antonindvorak.cz
www.antonindvorak.cz

Otevírací doba

leden-březen, listopad-prosinec: úterý – pátek 10-15 hod.
duben-červen, září-říjen: úterý – neděle 10-16 hod.
červenec – srpen: úterý – neděle 10-17 hod.
Zavírací dny: každé pondělí a od 23. do 31. prosince a 1. ledna

Vstupné

50,- Kč – plné vstupné
30,- Kč – děti do 15 let, studenti, senioři, ZTP
100,- Kč – mimo návštěvní dobu
Zdarma pro děti do 6 let, členy ICOM (Mezinárodní rada muzeí) a AMG ČR.

Tip na občerstvení a ubytování

Hotel Belvedere
Legionářů 401, 261 01 Příbram 7
tel. +420 318 638 337
e-mail: info@belvedere-hotel.cz
www.belvedere-hotel.cz