Vyrazte na kole okolím Velkého Dářka, výlet Vysočinou je plný atrakcí

Víte, kde leží moře Vysočiny? Oblíbili jste si výlety na kole? Zveme vás na cyklovýlet od zámku ve Žďáru nad Sázavou, okolo rybníku Velké Dářko, který je pro svou rozlohu nazýván mořem Vysočiny, až do Krucemburku. Užijte si prima vyjížďku sami, s rodinou či přáteli za krásami přírody, památkami i různými zajímavostmi v malebné krajině Žďárských vrchů.

Vyrážíme od žďárského zámku k Velkému Dářku

Náš fajn cyklovýlet zahájíme na parkovišti u zámku ve Žďáru nad Sázavou. Už samotný zámek stojí za první návštěvu, neboť „cyklisté jsou zde vítání”. Svoje kola si můžete zamknout k několika cyklo stojanům, a pak se vydat „Po stopách Santiniho”, na výstavu „Umění baroka” či „Galerii Kinských”, navštívit unikátní zážitkovou expozici „Muzeum nové generace” a poznat památku UNESCO, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Salon Expres v Polničce v Kraji Vysočina. Foto: Anna Petruželková
Salon Expres v Polničce v Kraji Vysočina. Foto: Anna Petruželková

Šlápněte do pedálů a kulturní zážitek můžete vstřebávat při jízdě po mezinárodní cyklotrase EV 4 směrem k Pilské nádrži, až do areálu Salon Expres Vagon v Polničce. Tuto zahradní železnici nesmíte s dětmi vynechat. Přírodní dětský areál je doslova nabitý atrakcemi. Najdete tu dětský vláček, vodní čluny, skákací hrad, elektrická autíčka a čtyřkolky, lanovku a vzduchová děla. Až si s dětmi či přáteli užijete skvělou zábavu, pokračujte opět po cyklotrase EV 4.

Rybník Velké Dářko, Kraj Vysočina. Foto. Antonín Skryja
Rybník Velké Dářko, Kraj Vysočina. Foto. Antonín Skryja

Velké Dářko, to je „moře Vysočiny”

Další zastávkou při našem výletu na Vysočině je rybník Velké Dářko, který svou rozlohou 206 ha patří k největším rybníkům na Českomoravské vrchovině, a také je největší v Kraji Vysočina. V letní sezóně je doslova rájem vodních aktivit. Milovníci vodních radovánek si mohou užít nejen koupání, ale také jachting, windsurfing, plavbu na lodičkách nebo šlapadlech. Velké Dářko je skvělé místo, kde můžete strávit více dní, neboť zde najdete ubytování ve dvou kempech.

Naučná stezka Dářská rašeliniště. Foto: Anna Petruželková
Naučná stezka Dářská rašeliniště. Foto: Anna Petruželková

Okolo rašeliniště přes Radostín k rezervaci Řeka

Náš cyklovýlet pokračuje po trase EV 4, ale část cesty pojedete po naučné stezce Dářská rašeliniště u národní přírodní rezervace Dářko. Je to unikátní místo se zachovalým porostem borovice blatky a dalšími vzácnými druhy rostlin i živočichů.
V malebné vesničce Radostín sledujte cykloznačení a odbočte na cyklotrasu č. 5127 přes obec Hluboká k rybníku zvanému Řeka, který se nachází jižně od Krucemburku. V jeho jižní části se rozkládá přírodní rezervace Řeka, chráněné území se slatinnými loukami a mokřady na březích meandrující říčky Doubravy.

Kostel sv. Mikuláše v Krucemburku. Foto: Antonín Skryja
Kostel sv. Mikuláše v Krucemburku. Foto: Antonín Skryja

Do Krucemburku k hrobu Jana Zrzavého

Do cíle našeho výletu na kole okolím Velkého Dářka, městyse Krucemburk, vás zavede cyklotrasa č. 5127. Toto nenápadné městečko vás překvapí několika zajímavostmi. Na místním hřbitově je pochován malíř Jan Zrzavý, o jehož životě a tvorbě se dozvíte v Pamětní síni Jana Zrzavého. Dominantou Krucemburku je kostel svatého Mikuláše, na náměstí Jana Zrzavého stojí pomník padlým 1. a 2. světové války a socha svatého Jana Nepomuckého.

Turistické informace

Pokud jste si na cyklovýlet nevzali s sebou svačinu, na trase najdete několik míst k občerstvení. Například v areálu Zahradní železnice v Polničce, stánky s občerstvením u Velkého Dářka nebo v hotelu v Radostíně.

Trasa: parkoviště u zámku Žďár nad Sázavou – Polnička – Velké Dářko – Radostín – Krucemburk
Délka: 18,5 km v jednom směru
Značení: mezinárodní trasa EuroVelo 4, cyklotrasa č. 5127

Místo výletu

Kraj: Kraj Vysočina
Okres: Žďár nad Sázavou
Město: Žďár nad Sázavou
Městys: Krucemburk

Kontakt

Turistické informační centrum
Zámek Žďár nad Sázavou
Zámek 8
59 102 Žďár nad Sázavou 2

tel.: +420 564 565 231
e-mail: tic@zamekzdar.cz
www.zamekzdar.cz/turisticke-informacni-centrum

Informační centrum Krucemburk
nám. Jana Zrzavého 13
58 266 Krucemburk

tel.: +420 569 697 320
e-mail: ic@krucemburk.cz
www.krucemburk.cz

Tip na fajn výlet

Znáte Hvězdu Vysočiny? Tak se říká Žďáru nad Sázavou, městu plného barokních skvostů. Nechejte se okouzlit stavební architekturou a množstvím symbolických odkazů.