Výstava Nejstarší šperky a ozdoby těla vám umožní nakouknout i do světa šamanů

Brno – Moravské zemské muzeum zve na unikátní výstavu v Pavilonu Anthropos s názvem Nejstarší šperky a ozdoby těla. Nahlédněte prostřednictvím výstavy do života lidí žijících na našem území přibližně o 30 tisíc let dříve. Obdivovat tak můžete nejen jejich umělecké dovednosti, ale i duchovní život.

Představeny budou originály paleolitických artefaktů především z období gravetienu a magdalénienu, kterými si lidé zdobili své tělo a oděv. Prozkoumáte různé typy ozdob, od těch jednoduchých, až po přívěsky, náhrdelníky, náramky, či jehlice.

Překvapující je množství forem a typů ozdob, pro jejichž výrobu lidé využívali vedle tzv. bílého zlata prehistorie – mamutoviny dostupné přírodní materiály. Kvůli některým schránkám, ulitám a lasturám lidé z Moravy křižovali Evropu, opracovávali je, ztráceli, hromadili a vyměňovali,“ vysvětluje autorka výstavy Martina Galetová.

Na vlastní oči si zde prohlédnete také šamana, zrekonstruovaného na základě paleolitického nálezu – hrobu z Francouzské ulice v Brně. Mimořádně budou k vidění i originály všech paleolitických venuší nalezených na území České republiky včetně té nejslavnější – Věstonické venuše.

Výstavu můžete navštívit až do 26. února 2023. Najdete ji v Pavilonu Anthropos na adrese Pisárecká 5, Brno. Otevírací doba je úterý až pátek 9-17 hod., sobota a neděle 10-17 hod., plné vstupné pořídíte za 150 Kč, zvýhodněné za 90 Kč. Více informací naleznete na webových stránkách Moravského zemského muzea.