Ženu uvěřila podvodníkům a poslala jim přes milion a půl! Použila bitcoinmaty

PRAHA – Žena uvěřila podvodníkům, kteří se vydávali za bankéře a poslala jim více než jeden a půl milionu přes pražské bitcoinmaty. Policie důrazně varuje před podobným konáním. Vždy mějte na paměti, že zaměstnanci v bankovnictví nikdy nekomunikují přes Whatsapp a nepožadují transakce, k jakým došlo v případě této důvěřivé ženy.

V polovině října zavolal poškozené neznámý muž, který se vydával za pracovníka banky. Tvrdil jí, že někdo přes její doklady založil nový účet v Brně. Žena mu nejdřív nevěřila, ale volající ji nakonec přesvědčil s tvrzením, že má brněnskou transakci natočenou na videozáznamu a že se celou záležitostí bude zabývat policie. Pobídl ji, aby uzavřela všechny svoje účty, vybrala hotovost a vložila ji na jím zřízený nový účet.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Komunikace přes WhatsApp probíhala několik dní, ženu za celou dobu kontaktovali tři lidé. Musela se zavázat k úplné mlčenlivosti, jelikož údajně panovalo podezření, že jsou v případu namočeni pracovníci bankovní pobočky. Způsob komunikace v ženě vzbudil velkou důvěru. Postupně ze svých běžných účtů vybrala přes jeden a půl milionu korun. Ty po obdržení QR kódů obratem vkládala do pražských bitcoinmatů na adresy virtuálních peněženek podvodníků.

Až během posledních vkladů začala mít pocit, že něco není v pořádku. U jednoho z bitcoinmatů si přečetla upozornění na tyto podvody. Následně jí tuto informaci potvrdil i její osobní bankéř.

„Prevence se zdá být jednoduchá, nejlépe je takový hovor ukončit, nijak dál nekomunikovat a informace si ověřit přímo ve svém peněžním ústavu. Bohužel se stále najdou poškození, kteří těmto podvodníkům uvěří a nenávratně pošlou všechny své životní úspory do neznáma,“ upozornil mluvčí policie Jan Rybanský a dodal, že zaměstnanci v bankovnictví nikdy nekomunikují se zákazníky přes WhatsApp a nepožadují takové transakce.