Život ničící řetězec: Sladkosti – nadváha – zdevastované zdraví

O tom, že přílišné slazení a pravidelné pojídání sladkostí nám příliš nesvědčí, víme dnes již všichni. Nejvíce se obáváme tloustnutí. Nebezpečím ovšem není jen nadváha v podobě přetékajícího břicha či rosolovitých hýždí. Existují i jiné, mnohem závažnější, zdravotní problémy, které může nadbytečná konzumace sladkého způsobit.

Draze vykoupená láska ke sladkostem

Nadváha a obezita se  totiž většinou pojí s výskytem vysokého krevního tlaku a zvýšeného cholesterolu, což samozřejmě ohrožuje srdce společně s cévami, odborně kardiovaskulární systém. Pokud se závažně zhorší průchodnost cév, stává se dotyčný kandidátem na  cévní mozkovou příhodu anebo infarkt, což je již problém bezprostředně ohrožující život. Mezi další závažná rizika patří také rozvoj cukrovky druhého typu. Nadváha vede rovněž k přetěžování kloubů. V mládí klouby ještě kila navíc unesou, ovšem ve středním věku člověk ztrácí pohyby hbité laňky a sune se vpřed spíše jako kolébavý buldozer. Ve vyšším věku, kdy téměř každého trápí artróza či osteoporóza, pak kila navíc mohou být onou poslední kapkou, která zdevastuje kloub natolik, že je nutná jeho výměna. Za nadměrný přísun cukru vám nebude vděčný ani váš chrup, protože cukr přispívá k narušování zubní skloviny a ke zvýšené tvorbě zubního kazu.

Závislost na sladkém

Proč je tak těžké přestat jíst sladkosti, když víme, že po nich tloustneme a že škodí našemu zdraví? Vysvětlení je jednoduché. Na sladké si lze vypěstovat závislost. Konzumace cukru spouští v mozku celý řetězec biochemických reakcí podobně jako některé drogy. Mnohdy také mlsáme abychom zahnali stres, což krátkodobě opravdu funguje. Sladké totiž sníží množství hormonu kortizolu, který se vyplavuje ve stresových situacích.

Jak si zachovat sladký život i bez cukru

Chcete-li předcházet chuti na sladké, jezte častěji a v menších dávkách, vyhýbejte se kavárnám a rychlým svačinkám v podobě koblihu a kávy s cukrem. Cukr si dopřejte raději prostřednictvím ovoce, např.  rozmixovaný banán můžete použít k oslazení tvarohu či jogurtu. Dbejte na dostatek tekutin (neslazených samozřejmě) a nezapomínejte na pohyb (včetně sexu), který pomáhá vytvářet hormony štěstí.