Ve Fakultní nemocnici Brno ubývá pacientů s covidem, obnovují se také operace

BRNO – Ještě v prosinci loňského roku měla fakultní nemocnice v péči 200 pacientů s koronavirem, z toho 46 ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Nyní jsou čísla čtvrtinová a zařízení se pomalu vrací do normálu.

Covid infekční pacienti již nebudou na oddělení gynekologie, geriatrie a rehabilitacích, ale pouze na oddělení infekčním a plicních chorob. Ti, kteří mají vážnější průběh, jsou hospitalizováni na JIPkách a ARO. Po Novém roce se obnovil provoz na JIP, kde se vrátili pacienti klinik popálenin, neurologie a ortopedie. Nemocnice také obnovuje operativu. „Snažíme se obnovovat operativu tam, kde je to medicínsky nejvíce urgentní, v tomto velkém zařízení dnes běží 19 operačních sálů, u pěti z nich je provoz prodloužen až téměř do 19 hod. Doháníme to, co covid zabrzdil a je to velmi individuální v závislosti na tom, co který pacient má za potíže,“ říká ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba. Zdravotníci nyní doufají, že se koronavirus stane jen jednou z řady běžných infekcí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.