V Kroměřížské nemocnici léčí covidovou pneumonii pomocí speciálního laseru

KROMĚŘÍŽ – Kroměřížská nemocnice nedávno pořídila specializovaný laser, který využívá v rámci podpůrné léčby covidové pneumonie. Stala se tak teprve 7. zdravotnickým zařízením v zemi, které tuto terapii zařadilo do léčby pacientů s covidem.

Přístroj se používá v rámci rehabilitace přímo na lůžku. Celá terapie je založena na biostimulačním účinku laseru na plicní tkáň. „Toho je v tomto případě dosaženo neinvazivně během několika krátkých sezení, kdy je laserové záření aplikováno přes hrudní stěnu a specifická vlnová délka umožňuje průnik energie až k částem plic postiženým covidovou pneumonií,“ vysvětlila primářka pneumologicko-ftizeologického oddělení Jana Pšikalová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zdravotníci už laser úspěšně použili na více než desítce pacientů s covidovou pneumonií. Po terapii u nich došlo k prokazatelnému zlepšení a také se významně snížilo riziko možného respiračního selhání, které by pacienta odeslalo na umělou plicní ventilaci. „Na našem covidovém oddělení jsme tuto metodu mohli využít u pacientů, kteří zvládli ležet na břiše, jelikož právě tato poloha je při aplikaci důležitá. Podmínkou také bylo, aby pacient ošetřovaný laserem neměl horečku, známky krvácení a neměl problémy se srdcem,“ dodala Pšikalová.

Jakmile se plicní oddělení vrátí z covidového režimu do standardního, laser se přesune na oddělení fyzioterapie. Tady najde využití například k léčbě postcovidového syndromu či poúrazových a jiných bolestivých stavů. Laser vyšel nemocnici na 714 tisíc korun.