Aktuální vlna epidemie je za svým vrcholem, uvedl Krizový štáb Středočeského kraje

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Počty nakažených ve středních Čechách postupně klesají a situace v nemocnicích je stabilizovaná. Aktuální vlna epidemie je tak dle posledních dat za svým vrcholem, konstatoval na svém zasedání Krizový štáb kraje.

Hospitalizace ještě stoupají

Ve Středočeském kraji přibylo za úterý celkem 3581 pozitivních případů, což je o 989 případů méně než ve stejný den před týdnem. V nemocnicích ale přece jenom mírně stoupá počet hospitalizovaných osob, aktuálně se v nemocnicích nachází 262 pacientů, ve vážnějším stavu na JIP je ke středě 24 pacientů.

„Vývoj se zdá být optimistický. Situace se výrazně zlepšila,“ uvedla hejtmanka P. Pecková. Významněji zasažený je nyní pouze okres Mladá Boleslav, kde je sedmidenní incidence na úrovni 1735 nakažených na sto tisíc obyvatel.

Staňte se členy FB skupiny Noviny kraje – Středočeský a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Zájem o vakcinaci prudce poklesl

Třetí posilující dávku má k dnešnímu dni 535 tisíc Středočechů. „Od zrušení mimořádných opatření vyžadujících pro využívání služeb nebo pro vstup na akce certifikát o očkování ale prudce propadl zájem o vakcinaci. A to zhruba o 80 procent! Ještě se doočkovávají třetí dávky, u prvních dávek je zájem skutečně mizivý. A to i v případě nové látky od společnosti Novavax, kdy ve Středočeském kraji bylo využito přibližně 800 dávek,“ dodává hejtmanka Pecková.

Výpadky řidičů neomezují dopravu

Situace ve veřejné dopravě je taktéž díky dispečinku pod kontrolou a k omezování spojů z důvodu výpadku řidičů výrazně nedochází. Informace k veřejné dopravě a případnému omezování spojů naleznou cestující denně na webu www.pid.cz a sociálních sítích, a to vždy od 19 hodin v den před následujícím dnem provozu.