
Dlouhé zimní večery a také blížící se doba adventní bývá ve znamení návštěv. Je dobrým zvykem návštěvu nenechat o hladu a nabídnout ji něco dobrého k snědku. Jenže kde vzít čas na pečení a složité vychystávání dobrot? Pokud nechcete skončit se zákusky z marketu, ale toužíte svým blízkým předložit něco poctivě domácího, pak se může hodit recept na nepečený dezert.
Kávový dezert s čokoládovou polevou
Suroviny
200 g másla (hery)
500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
2 vanilkové pudinky
cukr dle chuti
300 ml silné svařené kávy
sušenky typu BeBe (2 balení, pokud na jedno balení připadá 15 ks sušenek)
120 g čokolády na vaření
trocha kakaa

Krém
Tvaroh a tuk vytáhneme z lednice s předstihem, protože jsou-li suroviny příliš studené, špatně se zpracovávají a mají tendenci přispět ke „zdrcnutí“ krému. Nejdříve uvaříme hustý kávový pudink. Připravíme si 300 ml silné kávy. (Pokud děláme turka, usazeninu scedíme a vyhodíme.) Takto připravenou kávu dáme do kastrůlku a přivedeme k mírnému varu. Zvlášť v hrníčku rozmícháme 2 sáčky vanilkového pudinku a cukr ve 250 ml studené vody a pak opatrně přidáváme do vařící kávy. Neustále mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Po uvaření necháme vychladnout.
V mezičase rozmícháme v míse šlehačem máslo s cukrem a opatrně po menších dávkách vmícháme vlažný kávový pudink. Až jej všechen zapracujeme, přidáváme postupně tvaroh. Výsledkem by měl být hladký středně hustý krém.
Sušenky na plech

Na menší plech vyložený pečicím papírem naskládáme sušenky cca 3×5 kusů a natřeme vrstvou krému. Takto střídáme vrstvy, dokud sušenky a krém nespotřebujeme. Dezert nakonec polejeme čokoládovou polevou a necháme uležet v chladnu nejlépe do druhého dne.
Poleva
Jelikož čokoláda obsahuje již sama o sobě mnoho tuku, nebudeme postupovat klasicky a přidávat ještě další tuk, ale vystačíme si s vodou. Čokoládu nalámeme na menší kousky, dáme do kastrůlku a mírně podlijeme cca 50 ml horké vody. Na velmi malém plameni a za ustavičného míchání necháme čokoládu rozpustit. Pak přidáme trochu kakaa, to směs mírně zahustí. Stále mícháme, aby nevznikly hrudky. Poleva by měla být hustší, aby po vychladnutí částečně ztuhla.