Přihlásíte se do Googlu z cizího zařízení a zapomenete se odhlásit. Jak zabránit průšvihu

Foto: Rýdlová

Všechny citlivé údaje si pečlivě chráníme. Vymýšlíme důmyslná hesla, která nepůjdou jen tak prolomit. A pak stačí chvíle nepozornosti a přístup do svého soukromí naservírujeme ostatním přímo pod nos. Stává se to docela běžně. Vše může skončit happy endem, nebo také katastrofou. Možná se v případu Lenky sami poznáte.

Chvilka nepozornosti

„Měli jsme ve firmě on-line školení. Abych nerušila ostatní kolegy v kanceláři, vyfasovala jsem firemní notebook a útočiště v malé zasedačce. Po školení jsem notebook odevzdala a vrátila se ke svému PC. V tu chvíli mi došlo, že jsem se neodhlásila z Google účtu, na který jsem se přihlásila kvůli aplikace Meets na videohovory. To ovšem znamenalo, že kdokoli teď použije erární notebook, narazí na můj otevřený Google účet. A bude tak mít naprosto volný přístup do mého Gmailu, fotek, materiálů uložených na disku a může tam taky cokoli změnit nebo mým jménem poslat ostatním. Nespala jsem celou noc. Ráno jsem běžela shánět notebook, abych se odhlásila. Ten však mezitím odcestoval na firemní večírek.“

Stalo se vám něco podobného? Třeba ve veřejné knihovně nebo když vám kamarádka půjčila svůj mobil či laptop? Stačí málo a průšvih je na světě. Naštěstí ho lze rychle napravit, aniž byste museli složitě nahánět po světě ono nešťastné zařízení, z kterého jste se omylem neodhlásili.

Jak se odhlásit na dálku

Musíte mít po ruce jiné  zařízení, na kterém se přihlásíte prostřednictvím stejného Googlu účtu, z kterého jste se zapomněli odhlásit. (To je důležité vědět, pokud máte Google účtů více.) Nejčastěji použijete patrně mobil, ten je zpravidla vždy po ruce. Může to být však  PC, notebook, tablet. Podmínkou je internetové připojení.

  1. Kliknete na ikonu Gmailu nebo jiné Google aplikace, např. Disk.
  2. Vpravo nahoře kliknete na svou profilovou fotku v kolečku. Pokud jste do účtu nenahráli fotku, tak se vám zobrazuje pouze barevné kolečko bez fotky.
  3. Odkliknete Spravovat účet Google.
  4. Zobrazí se vám nabídky Přehled, Osobní údaje atd. Budete hledat (zejména v mobilu je to méně přehledné), dokud nenarazíte na Zabezpečení.
  5. Nyní budete rolovat nabídkou dolů až na Vaše zařízení. Zde uvidíte seznam zařízení, v kterých jste aktuálně přihlášeni k účtu Google. Jedno z nich bude to, ze kterého právě provádíte svou pátrací činnost (např. váš mobil).
  6. Vyberete zařízení, z kterého se chcete odhlásit a potvrdíte možnost Odhlásit se.

Pokud jste přihlášeni na třech a více zařízeních (tři a více) je potřeba správně určit, které je ono cizí a které je např. váš domácí PC či tablet.