Výjimečný trest za dvě vraždy mezi bezdomovci

LIBERECKO – Za usmrcení dvou lidí v České Lípě potrestal soud v Liberci třiadvacetiletého bezdomovce výjimečným trestem 28 let.
František Havel na konci minulého roku nejprve ubodal nožem devětatřicetiletou ženu, za dva týdny cihlou ubil spícího 52letého muže. Oběti byli rovněž bezdomovci. Muž je podle znalců pro společnost nebezpečný, proto by po vypršení trestu měl být umístěn do zabezpečovací detence. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal.
Obžalovaný na policii uvedl, že zabíjel v opilosti, ze vzteku a msty. Na ženu se zlobil, protože ho vyhodila ze stanu a nadávala mu. Zasadil jí dvě rány do hrudníku nožem o celkové délce 32 centimetrů. Během druhé vraždy byl opět opilý a ležícímu muži zasadil třemi cihlami několik silných úderů do hlavy.
Podle znalců má obžalovaný snížený intelekt a trpí těžkou poruchou osobnosti s prvky agresivity a výbušnosti. Jeho bývalá družka na policii uvedla, že ji při rozchodu škrtil, na správcovou ubytovny vytáhl nůž. V minulosti byl souzen za krádeže a výtržnictví.