Poslední rozloučení s tramvají T2R v Liberci

LIBEREC – Liberecký dopravní podnik chystá rozloučení s dvěma unikátními tramvajemi T2R, které nikde jinde ve světě už v pravidelném provozu nejezdí.
Na meziměstskou linku mezi Libercem a Jabloncem budou naposledy nasazeny 17. listopadu dopoledne. Typ T2R je modernizací tramvají T2, které jezdily v Liberci od 60. let. Potkat tyto dva vozy v běžném provozu bylo nyní možné už pouze v Liberci, což se stalo lákadlem pro tramvajové nadšence. Všechny ostatní vozy, které ještě existují, už fungují jen na nostalgických jízdách.
„Oficiální loučení je naplánováno na sobotu 17. listopadu. Dopoledne dvojice vozů ještě vyjede na běžnou službu, odpoledne pak už sveze na speciálních spojích tramvajové fanoušky. Večer se s nimi rozloučíme průjezdem pod hodinami na terminálu Fügnerova, kde jim zahrajeme valčík na rozloučenou,“ uvedl dopravní specialista libereckého dopravního podniku Tomáš Krebs.
„Protože očekáváme značný zájem, budou vozy, které běžně jezdí na lince jako sóla, nasazeny v soupravě,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Martina Poršová. Na odpoledne se chystají zvláštní jízdy pro dopravní fandy, zájem o ně byl velký. „Rezervace maximálních 130 možných účastníků byly naplněny během čtyřiadvaceti hodin. Akce se zúčastní odborníci a fandové nejen z celé republiky, ale také ze Slovenska, Německa, Polska, Francie i Ruska,“ dodala Poršová.