Celníci odhalili druhý letošní největší případ pašování tabáku

LIBERECKO – Liberečtí celníci překazili pokus propašovat 19 kg tabáku, který si chtěl čtyřicetiletý muž nelegálně přivézt z Polska.

V minulých dnech hlídky libereckých celníků překazily hned tři případy nezákonného dovozu nezdaněných tabákových výrobků, při kterých zajistili 4400 kusů cigaret různých značek a 27 kilogramů řezaného tabáku neoznačených platnou českou tabákovou nálepkou.

V jednom z případů si čtyřicetiletý muž převážel rovnou celých 19 kg tabáku. Ten měl naložený v kufru vozidla, v pytlích, bez jakékoliv známky ho skrýt. Prodejem tabáku v tuzemsku by státu vznikla škoda za neodvedenou spotřební daň ve výši 42 500 korun. Tabák celníci zajistili a vyčíslenou spotřební daň musí muž celnímu úřadu zaplatit. Jde tak o druhý největší případ pašování tabáku v tomto roce. Tím největším byl prozatím případ z června, kdy hlídka celníků zmařila pokus propašovat 36 kg tabáku.

Kontrolované osoby shodně nepředložily žádné nákupní doklady a hlídkám tvrdily, že si tabák s cigaretami vezou pro osobní spotřebu. Osoba starší 18 let dopravující tabákové výrobky z členské země EU si pro osobní spotřebu ale může převést maximálně 800 kusů cigaret a 1 kilogram tabáku.

Od začátku roku liberečtí celníci zmařili již 80 pokusů o nelegální přepravu tabáku nebo cigaret, při kterých zajistili na 282 kg tabáku a 151 660 ks cigaret. Výši spotřební daně, o kterou by stát přišel, pokud by se podařilo tyto výrobky na tuzemský trh propašovat, vyčíslil celní úřad na 1 022 385 korun.