Nemocnice Frýdlant po kauze s otravou krve omezuje své služby

FRÝDLANT – Zatím stále není jasné, co přesně způsobilo otravu krve devíti z šestnácti pacientů operovaných ve frýdlantské nemocnici. Policie otravu vyšetřuje pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Nemocnice Frýdlant přestane zajišťovat akutní chirurgickou péči, dnes zavírá akutní lůžka chirurgie a gynekologie. Pacienti budou muset do Liberce. Mezi svátky budou ve Frýdlantu fungovat jen ambulance. Jak bude péče vypadat po Novém roce, není zatím jasné. Už dříve ale nemocnice oznámila, že akutní péči od roku 2019 zajišťovat nebude, nabízet chce jen plánované operace.

Tomu ale brání uzavření operačních sálů kvůli nedávné otravě krve u devíti operovaných pacientů. Jeden je stále ve vážném stavu na ARO v Liberci. Příčina otravy se dosud zjišťuje. Testy ukázaly, že příčinou nebyly inhalační anestetikum ani chemické přípravky, které se používají k dezinfekci. V jedné z lahviček s anestetikem Propofol, které se aplikuje nitrožilně, byl ale prokázán acinetobacter. Je to bakterie, která se vyskytuje i v zevním prostředí, u oslabených lidí však může vyvolat zápal plic, zánět či otravu krve. Stejná bakterie byla v jednom z krevních vzorků od postižených pacientů.